VÝSTRAHA: Česko ještě potrápí ledovka a déšť. Přes den však budou převládat vysoké teploty

Ilustrační foto

Česko se ve středu probudilo do mrazivého rána, v platnosti je stále výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varující před ledovkou. Je proto třeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména na chodnících a silnicích. Obloha bude v následujících dnech převážně zatažená, doprovázená občasným deštěm. Teploty ale místy vyšplhají až ke 12 °C.

Teploty se ve středu ráno pohybují nejčastěji kolem nuly, na západě Čech jsou o něco vyšší a dosahují až 4 °C, na Šumavě dokonce 6 °C. „Souvisí to s inverzí, případně se silnějším větrem,“ vysvětlil meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Převládá oblačná a zatažená obloha. Přes naše území totiž přechází slabá studená fronta, kterou doprovází slabý déšť, případně mrholení. „Srážky však jen výjimečně dopadají na zem,“ upozornil Smola.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Vyloučen proto není vznik ledovky, na kterou upozorňuje i výstraha ČHMÚ, která platí do 11 hodin. „Riziko ledovky je ale vzhledem k tomu, že srážky nejsou nijak výrazné, docela malé,“ komentoval to meteorolog.

Srážky během dne postoupí směrem k východu, experti ČHMÚ však očekávají, že by se měly objevovat pouze ojediněle. Od severozápadu bude také zvolna ubývat oblačnosti, místy tak může být i polojasno. Nejvyšší denní teploty se mají nejčastěji pohybovat kolem 2 až 6 °C, v Čechách a ve Slezsku ale mohou vystoupat až k 9 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo a na většině území bude pršet. V polohách nad 700 metrů půjde o srážky postupně smíšené nebo sněhové. Ustanou až k večeru, kdy se oblačnost částečně protrhá. Noční teploty se mají pohybovat mezi 3 a −1 °C, na východě až −3 °C. Přes den pak naměříme 4 až 8 °C.

Během pátku bude postupovat od západu na naše území teplá fronta a za ní k nám bude proudit teplý oceánský vzduch. Zatímco teploty v pátek dosáhnou maximálně 7 °C, během víkendu se dočkáme i jarních 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: