Vyvezou vás k raketoplánu nebo spustí hluboko pod zem: Jihočeské výtahy STROS

Výtahy STROS vozí lidi i náklady po celém světě.

Celosvětově působící strojírenská firma ze Sedlčan: STROS - Sedlčanské strojírny

Sedlčany jsou slavné mimo jiné v oboru strojírenského průmyslu. Strojírny STROS jsou největším zaměstnavatelem ve městě a už 62 let tu vyrábějí výtahy. Ty se vyvážejí bez nadsázky do celého světa a některé z nich pomáhaly stavět ty největší mrakodrapy na zeměkouli.

Tradice strojírenské výroby v Sedlčanech začala v roce 1960. „Postupně přes výrobu ocelových konstrukcí a šnekových vykladačů nebo i dokonce potrubní pošty jsme se dostali k naší dnešní hlavní náplni, a to je výroba zdvihacích zařízení,“ vypráví v pořadu Prima město Ladislav Filip, ředitel společnosti STROS – Sedlčanské strojírny.

„Stavební výtahy se používají na dočasnou instalaci u stavby. A potom vyrábíme atypické výtahy, které jsou do různých prostředí, například do výbušného prostředí,“ doplňuje Vladimír Prošek, technický ředitel společnosti.

STROS výtahy vozí lidi napříč planetou

Od států za polárním kruhem až po tropické destinace. Výtahy ze Sedlčan vyváží firma do více než pětapadesáti zemí světa. Zajišťují dopravu na komíny, přehrady, lodě, rafinérie, nebo třeba k raketoplánům či ponorkám na vojenských základnách a v neposlední řadě i pod zem. „Největší náš projekt byla třeba šachta tři sta metrů hluboká na dolním cípu Itálie, kudy se do šachty vedly kabely na Sicilii,“ uvádí Ladislav Filip. Mimochodem výtahy vyrobené v Sedlčanech dokáží vyjet až do výšky 350 metrů.

ČTĚTE TAKÉ: Na kole krajem Jakuba Krčína: 14 km krás jižních Čech

Výrobci jdou ale ještě dál. „Dokonce nyní pracujeme na poptávce výtahu do Saudské Arábie, který bude jezdit do výšky půl kilometru,“ vykládá Vladimír Prošek.

A jak dále dodává, extrémní je také rychlost, jihočeské výtahy jezdí 90 metrů za minutu. Firma podle něj dokáže vyrobit výtahy s nosností až 3600 kilogramů, které uvezou až 34 lidí. „V případě dvou stožárového provedení jsme vyrobili výtah s nosností téměř 7 tun. Téměř každý výtah je jedinečný z pohledu povrchové úpravy i elektroinstalace. To klade vysoké nároky na přípravu dokumentace.“

„Pro speciální projekty a výtahy s vysokými rychlostmi jsme vybudovali novou zkušební halu, kde jsme schopní testovat výtahy až na dráze kolem 25 metrů,“ říká Petr Zítek, výrobní ředitel.

Výtahy spotřebují hodně energie. Firma proto vyvinula systém, který v kombinaci s elektromotorem dokáže výtah nejen napájet, ale podobně jako v elektromobilu baterii cestou dolů z šedesáti procent dobít.

Firma STROS má dnes 250 zaměstnanců. Ti si mohou kromě běžných benefitů i půjčovat stavební stroje. Pracují zde ale i roboti. Tři svařují a jeden rovná kovové díly.

Tagy: