Trestní stíhání, čínský dopis pro Kuberu či nepovolená zabijačka. Kdo je Vratislav Mynář?

Kancléř Vratislav Mynář

Kdo je hradní kancléř Vratislav Mynář?

Trestní stíhání kvůli dotaci na penzion, výhružný dopis pro Jaroslava Kuberu či chybějící bezpečnostní prověrka. To jsou jen příklady kontroverzí spojených s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Tomu teď navíc přibylo „na účet“ také zatajování zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Ten podle lékařů z vojenské nemocnice není schopen vykonávat pracovní povinnosti a Mynář to věděl. Přesto o tom neinformoval ani nejvyšší ústavní činitele, ani veřejnost.

Vratislav Mynář se stal hradním kancléřem už v roce 2013, tedy krátce po zvolení Miloše Zemana. Po tlaku veřejnosti požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o udělení bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň přísně tajné. NBÚ mu ale žádost zamítl, kvůli čemu, zůstalo v utajení.

„Samozřejmě, pokud nedostane ve stanoveném termínu bezpečnostní prověrku, o kterou si sám řekl dobrovolně, tak není důvod, aby byl nadále kancléřem,“ uvedl v roce 2013 Zeman. Mynář přiznal, že prověrku stále nemá, až o dva roky později. Prezident poté otočil a už ji po něm ani nevyžadoval.

Mynář se v minulosti musel na půdě Sněmovny hájit i kvůli nesrovnalostem ohledně svého majetku. Zákonodárcům měl předložit své majetkové přiznání. Jenže kdo čekal „vysvlečení do naha“ a kompletní představení soupisu kancléřova majetku, musel být zklamán. Mynář v dokumentu uvedl, že má podíl ve čtyřech firmách a žádné dluhy. Tím jeho sdělení skončilo.

„Hrad si z nás dělá srandu. To není majetkové přiznání. To je přiznání o střetu zájmů, a to jen za minulý rok,“ reagoval v roce 2015 pohoršeně tehdejší místopředseda STAN Petr Gazdík. A nebyl zdaleka jediným poslancem, který Mynáře kvůli majetkovým poměrům a absenci bezpečnostní prověrky kritizoval.

Obvinění z dotačního podvodu

Namísto vyhazovu svého podřízeného prezident krátce na to odsvědčil Mynářovi svatbu. Hradní kancléř si tehdy bral moderátorku Alexandru Noskovou. S tou má dva syny.

Mynář plnil titulky novinových článků i televizních reportáží i v posledních letech. Hradní kancléř je mimo jiné trestně stíhaný kvůli podezření z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Navrch bez vědomí úřadů zasněžoval svou sjezdovku z na černo postaveného rybníka.

Na začátku roku 2020 se znovu řešila Mynářova náklonost k Rusku a Číně. Zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) totiž krátce před smrtí obdržel výhružný dopis, protože plánoval cestu na Tchaj-wan. Dokument měla poslat čínská ambasáda na vyžádání Mynáře. To ale hradní kancléř odmítl. Prý měl s Kuberou přátelský vztah, což ale Věra Kuberová rázně odmítla.

Když pak loni za nouzového stavu Mynář pořádal v Osvětimanech zabijačku, lidé v Česku už jen kroutili hlavou. V té době se totiž v rámci omezení pohybu lidí mohlo vycházet z domu pouze ve dvou. Na zabijačce jich bylo minimálně třikrát víc.

Tagy: