Vzkaz opozici od Čechů ze zahraničí: Ostuda, obstrukce vám zúčtujeme ve volbách. Poštou

Volební urna

Rekordní řečnění a výsledek až po šesti dnech jednání. Boj o korespondenční volbu zprostředkovaně sledovali i Češi v zahraničí, kterých se hlasování poštou týká především. Ačkoliv mohou být rádi, že jsou o krok blíže, nadšení nejsou ani náhodou. „To, co předvedla opozice, byla ostuda. Mám pro ni vzkaz: Vaše zdržování vám zúčtujeme ve volbách, až korespondenční volba zcela projde,“ řekl z Indonésie český programátor Pavel Martin. Jiný „pracovník na dálku“ si na adresu české politiky vyloženě „odplivl“. „Přesně kvůli nim jsem odletěl z ČR. Jsem rád, že je česká politika daleko ode mě,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Perný, který žije na Filipínách.

Čechů žije v zahraničí až 600 tisíc, když ale má dojít na volby, ne každý může pohodlně vhodit svůj hlas do urny na půdě velvyslanectví. Pro mnohé by hlasování znamenalo několikahodinovou cestu, pro jiné dokonce přesun letadlem. O to větší rozčarování cítí, když vidí, jak se o nich dohadovali poslanci z opozičních táborů, tedy z hnutí ANO a SPD. Ti jsou jednoznačně proti korespondenční volbě – buď argumentují porušením tajnosti hlasování, nebo honbou pětikoalice za potenciálními voliči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: A dost! V životě jsem takhle nekřičela. Hádka v Partii vybičovala Tománkovou k nevídané reakci

„A oni se diví? Nejdříve rozvrátí Česko do takové míry, že je příjemnější žít v zahraničí. A pak nám spoluobčanům, které dění doma stále zajímá, plivnou do tváře tím, že nás nenechají volit? Jestli někdy měli nějakou šanci získat podporovatele mimo domovinu, tak se právě střelili do nohy, tohle fakt nechápu. Přitom sám nejsem spokojený ani s tím, co se v ČR děje za současné vlády, ale tohle mě vyloženě naštvalo,“ řekl redaktorovi CNN Prima NEWS Pavel Martin, Čech žijící v indonéské Jogdžakartě.

Už dříve bydlel v různých částech světa, coby programátor a designér webů mu v praxi stačil jen internet a notebook. Vždy se ale periodicky vracel do Česka, aby si vyřídil úřední záležitosti. Jeho klienti jsou ostatně české firmy – a daně z příjmů posílá do domácí státní kasy. Proto Martin nesouhlasí s argumentem, že nemá s Českem nic společného, a tudíž by neměl volit.

„Vždyť to nedává žádný smysl. Daně platím jako všichni ostatní, trvalé bydliště mám v Česku taky, jenom jsem přítomen spíš jinde. To přece neznamená, že bych se měl vzdát hlasování, když politici a úřady řeší věci, které se mnou přímo souvisí, ne? A do Česka se vracím párkrát do roka, čili není pravda, že bych byl úplně mimo,“ vysvětlil.

Sám tvrdí, že pravidelně čte zprávy z domoviny. Někdy to souvisí s prací, někdy jde o jeho vlastní zájem. Obstrukcím ve Sněmovně se podle svých slov nestačil divit. „To, co předvedla opozice, byla ostuda. Mám pro ni vzkaz: Vaše zdržování vám zúčtujeme ve volbách, až korespondenční volba zcela projde,“ dodal nakonec.

Martin Košťál, který se zdržuje v indonéském Sorongu, by též byl pro hlasování poštou. „Ambasáda může být vzdálená i několik dní od místa, kde se zrovna nacházíte. A každý Čech – ať žije v zahraničí, je na dovolené, nebo na pracovní cestě, by měl mít možnost vyjádřit se ve volbách,“ řekl redaktorovi CNN Prima NEWS.

Tisíce korun za hlas v urně

A nejde jen o samotnou možnost, tu krajané v zahraničí mají, spíše o vzdálenost. Pavel Martin by musel absolvovat buďto sedmihodinovou cestu do Džakarty, nebo tam zaletět vnitrostátní linkou. To by ho stálo okolo tří tisíc korun. Může být ale ještě rád – kdyby pracoval z Nového Zélandu, sáhl by si ještě hlouběji do kapsy. Ostrov totiž nemá českou ambasádu, voliči tak musí přeletět do Austrálie a odvolit tam.

„Jen letenka – kdybych ji kupoval dnes, by stála až sedm tisíc korun. S alespoň týdenním předstihem se dá asi za tři a půl tisíce. Do toho Austrálie není levná, zvlášť Sydney, kde se nachází velvyslanectví,“ poznamenal Martin Pšenko, který v současnosti pracuje právě na Novém Zélandu. Kromě letenky by si do nákladů musel také přičíst ubytování či jídlo na jeden den, čímž by se celá volba nepříjemně prodražila. „Nikdo kvůli volbám neabsolvuje cestu do Sydney,“ konstatoval.

VIDEO: Podívejte se, jak funguje hlasování poštou v Evropě

Jan Perný, který žije se svou manželkou na Filipínách a živí se digitální grafikou, to vidí obdobně. Nejen domácí politika, ale i drahé bydlení je vyhnalo do zahraničí. V exotických krajinách prý ušetří nemalou část mzdy. „Přesně kvůli nim jsem odletěl z ČR. Jsem rád, že je česká politika daleko ode mě,“ řekl CNN Prima NEWS.

I on nicméně zdůraznil, že se do Česka vrací a chce rozhodovat o skladbě Sněmovny nebo nové hlavě státu. S poštou by měl hotovo během chvilky, za současného stavu by musel z jednoho z ostrovů přeletět do Manily. „A to není tak jednoduché, nejdřív bychom se museli přesunout lodí na větší ostrov. Odtamtud pak hromadnou dopravou do dalšího města, pak případně pokračovat letecky. Prostě opruz, který sebere celý den,“ dodal.

Nejsme žádný skanzen, zajímáme se o dění doma

Pro podporu korespondenční volby nicméně není potřeba zavítat do vzdálených krajin. I Nicole Doležalová, která studuje v Itálii, by hlasování poštou ocenila, když už tedy Česko nenabízí elektronické volby skrze bankovní identitu či datovou schránku.

„Mám v Česku rodinu, takže bych volila i pro ně. Zároveň nejsme žádný skanzen a v době globalizace je důležité vnímat, co se děje u souseda, ačkoliv se může zdát, že nám do toho nic není. Ale jsme hlas, který není momentálně tolik slyšet. Neznamená to ale, že se nezajímáme. Já zatím měla štěstí, že jsem tou dobou vždycky byla zpátky v ČR,“ podotkla na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Korespondenční volba byla také tématem ve velké politické diskuzi v nedělní Partii Terezie Tománkové. Na záznam se můžete podívat níže.

Tagy: