Vzpoura slovenských „odmítačů“ roušek. Obsazují obchody, zasahovat musí policie

Slováci bez roušek obsazují obchody

Antirouškaři na Slovensku

Slovenské obchodní řetězce volají o pomoc. Organizované skupiny takzvaných „odmítačů“ roušek či očkování, kteří nedodržují pandemická opatření, jim totiž dělají nemalé problémy. Supermarketům kvůli nim hrozí vysoká pokuta, ale kromě výzvy k nasazení roušky a přivolání policie s tím nic jiného nezmůžou. Strážníci už museli ve středu uzavřít obchod v Prievidzi, skupiny se ale domlouvají prostřednictvím sociálních sítí i v dalších městech.

Průběh incidentu je většinou podobný. „Antirouškaři“ se sejdou u vchodu, vběhnou dovnitř a dojdou k pokladně. Personál je neobslouží, následuje ostrá hádka, zablokovaný obchod a příjezd policie. Provozní ale přitom nemají jak proti odpůrcům opatření zakročit, z obchodu je vykázat nesmí. Mohou jen přivolat policii, ale ani ta prý často nezakročí dostatečně.

„Takové cílené provokace jsou velmi psychicky náročné i pro náš personál,“ řekl webu Noviny.sk mluvčí Lidlu Tomáš Bezák. Obchody nemohou ustoupit, za nedodržení pravidel jim hrozí pokuta. „Můžeme dostat 20 tisíc eur (přes půl milionu korun, pozn. red.). Zároveň nemáme kompetenci vynucovat si dodržování opatření, protože nemůžeme nikoho omezit na osobní svobodě,“ konstatoval Bezák.

Pokud se provozovatel dostane do situace, kterou nedokáže kontrolovat, úřady doporučují ihned kontaktovat policii. „Takovými případy se zabýváme. Pokud je to možné, ukládáme sankci v blokovém řízení do výše tisíc eur,“ uvedla mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová. „Antirouškaři“ zpravidla pokutu nezaplatí a odvolávají se na právní autority, nejčastějším terčem je bývalý šéf Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin, který nasazení roušky opakovaně odmítal.

Odvolávali se na Kotlebu, dostali pochvalu

U některých akcí už mají odmítači roušek i politické krytí. V Prievidzi obsadili minulý týden hned dvakrát supermarket Lidl a odkazovali se na radikálně pravicového politika Mariana Kotlebu. Ten je na Facebooku dokonce podpořil. „Šikana a buzerace lidí jen proto, že neskloní hlavu před nesmyslnými nařízeními,“ chválil protest v Prievidzi. Zároveň vyzval k dalším podobným „přepadovým“ akcím.

Jak uvádí web SME, asi deset policistů se s lidmi v Lidlu dohadovalo více než hodinu a půl. Strážníci nakonec ustoupili a některým lidem dovolili nakoupit i bez roušky. Zatímco prodavačky začaly zboží markovat, situace se znovu vyostřila. Důvod? Policie chtěla po lidech občanský průkaz, což vyvolalo další slovní potyčky. Skupina protestujících nakonec odešla bez zaplacení a zboží nechala v obchodě.

„Vznikla nám několikatisícová škoda. Zároveň se znehodnotily mléčné výrobky, které zákazníci vyndali z ledniček a nezaplatili,“ popsal mluvčí Bezák. Obchodní řetězce zvažují možnosti, jak dál postupovat. Jednou z variant je, že na odpůrcích roušek budou v případě ušlého zisku vymáhat odškodné.

Videa z obsazení obchodů jsou populární

Lidé se na akce domlouvají prostřednictvím sociálních sítí. V plánu mají návštěvu i v dalších slovenských městech. Na internetu jsou videa ze zablokování obchodů a zásahu policistů velice populární a viděly je stovky tisíc lidí.

Slovenské obchody čelily v minulosti dezinformacím, kdy obyvatelům chodily e-maily, které tvrdily, že lidé bez očkování nemohou do obchodů vůbec vstoupit.

Tagy: