Covid opět nabírá na síle, varuje WHO. Epidemiologové pobízí veřejnost k očkování

Doktoři varují, aby si lidé dávali pozor na symptomy

WHO varuje před covidem

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém přehledu v sobotu uvedla, že počty případů onemocnění covidem opět stoupají. Největší riziko nyní představuje mutace varianty omikron EG.5, jejíž nebezpečnost se projevuje zejména při oslabené imunitě lidí. Epidemiologové proto vyzvali, aby se veřejnost na podzim nechala naočkovat novou vakcínou.

Během 28denního období mezi 31. červencem a 27. srpnem WHO zaznamenala 1,4 milionu nových případů onemocnění COVID-19. To představuje 38procentní nárůst oproti předchozímu období. V důsledku onemocnění podle Světové zdravotnické organizace v srpnu zemřelo 1 800 osob, což ale naopak představuje 50procentní pokles.

ČTĚTE TAKÉ: V Evropě se objevila nová mutace covidu. Je srovnatelná s omikronem, tvrdí vědci

Data však podle odborníků z WHO nemusí odrážet skutečné množství nemocných covidem. Je to podle nich způsobeno poklesem testování a hlášení případů. Celkem se mělo podle oficiálních statistik koronavirem nakazit 770 milionů lidí. Téměř sedm milionů na onemocnění zemřelo.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS hovořil o mýtech, které panují okolo očkování proti RS virům

V České republice se podle dat ministerstva zdravotnictví za poslední týden virem nakazilo asi 500 osob. Infekci oznámil v úterý také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). V sobotu hygienické stanice stanice provedly 34 PCR a 32 antigeních testů, z nichž 16 vzorků bylo pozitivních.

Největší riziko v současnosti představuje varianta EG.5. WHO ji v srpnu označila za rizikovou, přesto klidnila obavy. „Na základě dostupných důkazů je riziko pro veřejné zdraví, které představuje EG.5, na globální úrovni hodnoceno jako nízké,“ uvedla organizace.

Epidemiologové však upozorňují, že nebezpečí může představovat fakt, že poklesla imunita lidí. „Jejich obranyschopnost už nemusí být tak dobrá, jako byla na sklonku epidemie,“ uvedl podle Novinek epidemiolog Roman Prymula.

„Omikron nezmizel. Druhá věc je, že se lidé neočkují, a delší doba od posledního očkování může být faktorem, proč může být závažnějších případů víc,“ zmínil zase infektolog Petr Smejkal. Pro lidi tedy může být kvůli snížené imunitě a dlouhé době od posledního očkování prodělání covidu náročnější než v předchozích letech.

Lékař proto vyzval zejména starší osoby, aby se nechaly přeočkovat nejnovějším typem vakcíny. Ta by měla být dostupná na podzim a cílit na mutace omikronu, mezi které se řadí také EG.5. „Nebude už obsahovat původní wuchanský kmen viru, jak tomu bylo u vakcín doposud,“ sdělil podle Novinek epidemiolog Rastislav Maďar.

Tagy: