Z jednoho milionu za pár dní na dvě koruny. Kryptoměna luna zažila zdrcující kolaps

Kryptoměna luna totálně zkolabovala.

Cryfin aktuality, 15. díl

Kryptoměnový ekosystém Terra, jehož součástí je token luna, si prožívá klinickou smrt. Hodnota kdysi populární kryptoměny totiž během pár dní sletěla prakticky na nulu. Co dalšího se událo ve světě digitálních mincí? To už prozradí další díl pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Ještě na začátku května mohli investoři kupovat kryptoměnu luna zhruba za 80 dolarů (1 880 korun), teď se obchoduje hluboko pod jedním centem. Strmý cenový propad započal osmého května. Kdyby někdo investoval před měsícem do luny milion korun, zbyly by mu na kryptoměnovém účtu zhruba dvě koruny.

Inflační systém v ekosystému Terra byl velmi specifický, což dost možná způsobilo pád celého projektu. Kromě kryptoměny luna v něm totiž operoval dolarový stablecoin UST. Jeho cena se udržovala tím, že investor mohl kdykoli vyměnit jeden token UST za jednu lunu v hodnotě dolaru.

„Minulý týden došlo k náhlému propadu cen UST i luny a výběrům likvidity z lending protokolu Anchor, kde bylo alokováno 75 % UST. Už kolem 5. května začalo docházet k oslabování luny, tedy se zvyšovala inflace, aby udržela cenu UST na jednom dolaru,“ přiblížil Cryfin. Autoři projektu se snažili projekt zachránit poskytnutím likvidity v hodnotě neuvěřitelných 80 081 bitcoinů. To se ale nepodařilo. Po pádu projektu Terra se začalo spekulovat o tom, že mohl být útok cílený.

Těžké časy největší burzy

Kryptoměnový trh nadále čeká na spanilou jízdu grafem vzhůru. Na sníženou výkonnost digitálních mincí tak doplácejí i firmy, které v krypto prostředí působí. Dotklo se to i nejznámější kryptoměnové burzy a směnárny Coinbase.

„Hospodaření Coinbase v prvním kvartálu bylo horší, než se předpokládalo. Výsledkem hospodaření byla čistá ztráta 430 milionů dolarů oproti čistému zisku 840 milionů dolarů ve čtvrtém kvartálu roku 2021,“ uvedl Cryfin.

Pozitivní zprávy z Německa

Poslední týden ale nebyl jen shlukem pro kryptoměny negativních zpráv. Úsměv totiž zazářil na tváři investorů v Německu. Spolkové ministerstvo financí upravilo daňové podmínky pro kryptoměny a pro ty nejznámější to dopadlo dobře.

Občané už nebudou platit daň ze zisku v případě bitcoinu a etherea. Podmínkou je, aby investoři drželi nakoupenou kryptoměnu alespoň rok. V Česku prozatím lidé na podobnou novelu čekají. U nás investoři daní kryptoměny v každém případě.

Tagy:
dolar Německo luna daně Bitcoin pád kryptoměna Česko investor kryptoměny Cryfin Ministerstvo financí České republiky Coinbase