Z lesa s plným košíkem za půl hodiny a bude líp. Věděli jste o existenci „zombie hub“?

I hřibů dubových je nyní v českých lesech plno.

Houbařské žně

Po celkem střídmém létě začaly po celém Česku pravé houbařské žně. A nebojte se, že by na vás v lese nezbylo. Podle mykologů nás to nejlepší teprve čeká.

Teplo a pak déšť. Počasí houbám vyloženě přeje. U lesů proto parkuje jedno auto za druhým. Na lov vyrazili v sobotu do lesa za domem i Vomáčkovi z Dolního Bukovska. Po hodině sbírání už hřiby neměli kam dávat. Stejně jako František Mašek z Českobudějovicka. „Dnes rozhodně plný košík. Co krok, to pomalu houba,“ popisuje spokojený houbař.

Dá se najít tolik hub, že by je člověk mohl prodávat. Na to ale musíte mít osvědčení. Je ovšem možné váš úlovek z lesa nabídnout speciálním výkupnám. „V tuto chvíli je cena hřibu kilo za sto korun. Cena se hýbe, může se to denně změnit třeba i pětkrát. Teď je hub opravdu hodně,“ říká jeden z výkupčích.

Štáb CNN Prima NEWS se vyrazil přesvědčit sám. V lese v okolí Hluboké nad Vltavou nasbíral za necelou půl hodinu plný košík, z velké části hřibů dubových. Mezi hojně nacházené patří například i hřib žlutomasý, známější pod přezdívkou babka.

„Většina lidí sbírá hřibovité houby. Lupenatých se bojí, protože jedovaté houby a smrtelně jedovaté houby jsou lupenaté,“ vysvětluje mykolog Vladimír Pravda. Zkušenější houbaři si ale mohou pochutnat na kotrči kadeřavém, který je dobrý na guláš, ryzci dubovém vhodném do octa nebo vynikajícím sírovci žlutooranžovém, který chutí a strukturou připomíná kuřecí maso.

Zatímco Češi nosí nyní z lesů plné košíky, jinde takové štěstí možná nemají. Málokdo ví, že jsou v Evropě země, kde je sběr hub zakázán. Více přibližuje organizátor houbařské výstavy v Olomouci Ondřej Biemann. „V roce 2018 třeba na jednu českou domácnost připadalo průměrně necelých sedm kilogramů nasbíraných hub. Situace v Evropě je potom jiná. Například v Nizozemsku je sběr hub úplně zakázaný,“ uvádí.

Zombie houby

Občas je ve světě fauny a flóry situace úplně opačná a houby naopak požírají rostliny nebo dokonce živočichy. Existují i houby, které nejprve ovládnou mozek svého hostitele, pak ho donutí vylézt na vyvýšené místo, aby budoucí výtrusy doletěly co nejdál, a následně ho zabijí.

„Zombie houby jsou takové houby, které napadají hmyz. Napadnou živočicha a vyrůstají z něj vyloženě jednotlivé plodničky,“ říká spoluorganizátorka olomoucké akce Monika Hodulíková. Když byla jedna malá návštěvnice dotázána na schopnosti hub s potenciálem ovládnout mozek, odpověděla roztomile: „Doufám, že mi to houby neudělají.“

Často si také pěstujeme houby doma, aniž bychom chtěli. Například ve formě plísně na pečivu. Ale jsou také houby, bez kterých by nikdy nevzniklo pivo, víno ani poctivý chleba. Řeč je o obyčejných kvasinkách.

Odborníci na výstavě ale poradí i houbařům amatérům. Dozvíte se tu například, že ne všechny muchomůrky jsou jedovaté.

Tagy: