Bizarní trik, jak ušetřit za jízdenku na vlak i stovky korun. Kupte si ji ze zahraničí

Jak ušetřit na jízdence ve vlaku, pokud jedete například z Třince do Prahy? Třeba tím, že si koupíte jízdenku z nejbližší stanice na Slovensku do Prahy. Za určitých okolností tak můžete ušetřit i stovky korun.

Cena za mezinárodní jízdenku nižší než za vnitrostátní? Stačí si ji koupit buď s velkým předstihem, nebo pečlivě promyslet správnou trasu a využít kouzlo jiné DPH u mezinárodní jízdenky.

„Jízdenka koupená z nejbližší zahraniční stanice v Polsku nebo na Slovensku je často levnější než jízdenka z českých stanic na stejném vlaku. Rozdíl může dosahovat až 40 procent ceny. Největší rozdíly jsou pro cestující z Třince, Vsetína nebo Břeclavi,“ vyjmenoval Michal Berg, spolupředseda Strany zelených.

S nákupem nezahálejte

„V určitých částech předprodeje k těmto situacím může docházet. Včasná jízdenka Evropa je cílena na cenově citlivé a časově flexibilní zákazníky, kteří chtějí cestovat do zahraničí,“ doplnil mluvčí Českých drah Lukáš Kabát. Právě osvobození mezinárodních jízdenek od desetiprocentní DPH má vliv na cenu.

V praxi to znamená, že když vyrazíte konkrétním vlakem z rakouského Lince do Prahy, zaplatíte za lístek na internetu 224 korun. V případě, že byste jeli stejným vlakem z České Kaplice do Prahy, zaplatíte o 66 korun víc.

A podobně ze slovenské Čadce do Prahy vyjde jízdenka na 324 korun, ale z Třince až na 565 korun. Cesta se tak může prodražit až o 241 korun. A třeba z polských Katowic s přestupem v Hranicích na Moravě dáte za cestu 329 korun. Pokud si však zaplatíte cestu rovnou z Hranic na Moravě stejným vlakem, dáte za ni o stovku víc – 429 korun.

Někdy se dokonce může stát, že po vykoupení jízdenek ve druhé třídě zbydou pouze jízdenky první třídy, které mohou být levnější. I soukromí dopravci upozorňují, že ceny jízdenek se mění v čase, ale i podle zájmu zákazníků o vnitrostátní jízdenky. Pokud je vyšší, může to snížit cenu na mezinárodních spojích. Proto platí pravidlo: kdo dřív přijde a nakoupí, ušetří.

Tagy: