Z vesmíru bude brzy obří skládka. Neuvidíme hvězdy ani mimozemšťany, varují experti

Lidská ruka už stihla za pár desítek let ve vesmíru napáchat pořádné škody. Počet satelitů na nízké oběžné dráze Země bude v příštích letech exponenciálně růst a s tím bude bobtnat i objem kosmického odpadu. Odborníci varují, že to bude mít pro člověka nedozírné následky.

Z obyčejného pohledu na hvězdy nastane aktivita, kterou si nebude moci jen tak někdo dovolit. Už nyní světelný smog ve světových metropolích často zabraňuje tomu, aby lidé ke hvězdám dohlédli. Situace se ale bude rapidně zhoršovat.

Viníkem bude vesmírný odpad. V současnosti nad našimi hlavami podle listu Independent rotuje přes osm tisíc satelitů, čtyřikrát více než v roce 2019. Už teď je jasné, že lidstvo celkem vynese do vesmíru alespoň 400 tisíc satelitů, 44 tisíc z nich bude mít na svědomí společnost SpaceX. Firma chce pomocí projektu Starlink zpřístupnit internet všem lidem na planetě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český astronaut Svoboda: Kdybychom byli ve vesmíru sami, byla by to nuda. Už se tam těším

Tak vysoký počet vesmírných objektů ovlivní řadu faktorů. Odborníci varují, že lidský pohled na nebe tím bude drasticky omezený.

Nebe bez hvězd

„Až budete v roce 2030 ve tmě a podíváte se nahoru, spatříte dost hrůznou podívanou. Nebe bude poseté pohybujícími se satelity. Dokonce i když bude nebe velmi tmavé, neuvidíte skoro vůbec žádné hvězdy. To je obrovský problém,“ varoval Tony Tyson, profesor fyziky a astronomie na Kalifornské univerzitě.

Znehodnocení životního prostředí se obává také Robert Massey z Královské astronomické společnosti.

„Vidíme změnu paradigmatu v přístupu k vesmíru. Je tady reálná šance, že do konce desetiletí budou na orbitě stovky tisíc satelitů. To znesnadní možné zachycování signálů dalších civilizací. Bude to těžší, když budeme mít extrémně hutné a hlučné nebe,“ sdělil Massey.

Podle něj bude navíc prakticky nemožné tyto negativní jevy eliminovat. „Světelnému znečištění můžete utéct. Ale tomuto ne. Protože ať se hnete kamkoliv, vždycky uvidíte nebe,“ uzavřel expert.

Tagy:
vesmír hvězdy hvězda vědci satelit SpaceX varování vesmírný odpad The Independent mimozemšťan umělá družice Kalifornská univerzita v Berkeley Královská astronomická společnost Robert Massey