Za elektřinu lze ušetřit i tisíce korun ročně. Změna dodavatele je snadná, jak na to?

Změna dodavatele je ve skutečnosti velmi jednoduchá

S koncem zastropování cen energií se lidem naskytla příležitost změnit své stávající smlouvy za elektřinu. Dodavatelé totiž nabízejí tarify hluboko pod stropem a lidé mohou uzavírat i výhodné smlouvy na dobu určitou. Stávající kontrakty proto nemusí být vždy výhodné. Jak se ze smluv vyvázat a jak přejít k jinému dodavateli?

Velmi drahé energie v minulém a předminulém roce způsobily v kombinaci s jejich zastropováním, že řada domácností začala platit nevýhodné ceny za elektřinu. Příčinou jsou nevýhodné fixace, které dobíhají z předešlých let. Lidé ale mají možnost změnit své dodavatele velmi snadno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael postupuje v Gaze, musí si ale hlídat záda. Hrozí mu válka s dalším soupeřem

Přichází totiž nejvhodnější doba, kdy jsou ceny na světových burzách s elektřinou stabilní a dodavatelé ohlašují zlevňování. Co ale všechno potřebujeme ke změně společnosti? Nejprve je nutné znát vlastní smlouvu. Tedy zda máme zafixovanou cenu elektřiny na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. Od toho se totiž odvíjí výpovědní doba a také datum, kdy můžeme podat výpověď bez nutnosti pokut.

Podrobnosti o fixaci či jiném způsobu placení najdete ve smlouvě nebo v ročním vyúčtování.

Jak na výpověď smlouvy na dobu určitou

Výpověď ze smlouvy na dobu určitou je složitější. Ve smlouvě či vyúčtování najdete termín konce závazku. Jedná se o důležité datum, protože právě v tomto období je potřeba smlouvu vypovědět. A to alespoň 20 dní před koncem termínu. Pokud tak neučiníte, tak vám dodavatel smlouvu automaticky prodlouží.

Odejít mohou lidé také v případě, kdy dodavatel informuje zákazníky o změně ceny. To musí podle energetického zákona udělat nejpozději 30 dnů před zdražením. Lidé poté mohou smlouvu vypovědět nejpozději deset dnů před avizovanou změnou. Pokud dodavatel změnu neohlásí, tak je cena pro zákazníka neplatná.

Možností je také předčasně ukončit smlouvu. Dodavatelé si ale tento případ hlídají a ve smlouvách bývají obsažené peněžní sankce za dřívější vypovězení. Společnosti si mohou účtovat jak pevné částky v řádech tisíců korun, tak i procenta ze zbývajících záloh.

V případě, že platíte velmi vysoké částky, se to ale může vyplatit. „Lidé mohou získat nižší cenu u současného dodavatele, nebo přejít včas k dodavateli novému, i kdyby to mělo znamenat, že za předčasné ukončení smlouvy zaplatí sankci. Rozdíly v nabízených cenách jsou nyní výrazné, že sankci v některých případech vynahradí. Potřeba je ale dobře počítat a jednat,“ řekla členka rady Energetického úřadu Markéta Zemanová.

Výpověď ze smlouvy na dobu neurčitou

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, tak můžete výpověď podat bez sankce okamžitě. Je nutné ale počítat s výpovědní dobou tří měsíců od prvního dne nového měsíce. Někteří dodavatelé mohou mít tuto dobu i kratší.

V současné době existuje celá řada srovnávačů dodavatelů elektřiny jako například tzb-info. Poté, co najdete vhodnou nabídku, je nejjednodušší udělit novému dodavateli plnou moc k přepisu. Veškerá administrativa tak bude na společnosti, která přechod dodavatele zajistí za vás.

Nový dodavatel by vás měl informovat o zahájení dodávky elektřiny. Také vám pošle předpis záloh. V tento moment je dobré si zrušit trvalé příkazy a nastavit si novou výši na adresu nového dodavatele.

Vhodná doba pro změnu smluv

Lidem, kterým končí fixace nebo mají smlouvu na dobu neurčitou, doporučuje sjednání nové smlouvy i výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. „Je dobrá doba jednat, protože podle mého názoru dodavatelé nebudou čekat na konec nového roku, ale budou se průběžně snažit konkurovat a nabízet stále výhodnější ceny,“ popsal Gavor v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

To potvrzuje i energetický analytik Jan Béreš. „Na trhu jsou aktuálně k dostání opravdu dost zajímavé ceny smluvně vázané na rok, dva,“ popsal. Podle něj při rozhodování záleží na spotřebě domácnosti. „Pokud je malá, pak může zákazník podepsat třeba tu dvouletou, pokud je spotřeba větší, tak je lepší zvolit spíše nějaký kratší závazek na rok, rok a půl maximálně,“ dodal Béreš.

Tagy: