Izrael postupuje v Gaze, musí si ale hlídat záda. Hrozí mu válka s dalším soupeřem

Izraelská armáda pohrozila libanonskému hnutí Hizballáh, že pokud bude pokračovat ve stupňování agrese vůči židovskému státu, Tel Aviv bude nucen tvrdě zasáhnout. K eskalaci napětí na hranici s Libanonem dochází v době, kdy izraelská armáda svádí tvrdé městské boje v Pásmu Gazy. Informoval o tom list The New York Times.

Izraelská pozemní operace v Gaze pokračuje. A boje jsou mimořádně tvrdé. Zatímco první dny operace se Tel Aviv obešel prakticky beze ztrát, nyní už počet padlých izraelských vojáků překročil stovku. Podle palestinského úřadu v Gaze – který nerozlišuje příslušníky Hamásu a civilisty – už zahynuly tisíce Palestinců.

Zatímco izraelská armáda svádí tvrdé boje v Pásmu Gazy s cílem totálně rozprášit Hamás, roste riziko střetu s další ozbrojenou složkou. Od začátku konfliktu v Gaze se totiž Izraelci vzájemně ostřelují s Hizballáhem, libanonským hnutím, které představuje největší a nejlépe vycvičenou nestátní složku na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jemenští povstalci ostřelují v Rudém moři obchodní lodě. V USA volají po útoku na Írán

Vojenská aktivita na hranici Izraele a Libanonu v posledních dnech roste. Židovský stát už musel evakuovat některé vesnice. Vysoko postavení členové armády teď proto Hizballáhu pohrozili, že pokud bude v agresi pokračovat, Izrael bude nucen zasáhnout. Tel Aviv už tuto možnost konzultuje se Spojenými státy, informoval list The New York Times.

Člen válečného kabinetu a bývalý ministr obrany Benny Gantz telefonicky sdělil americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi, že „pokračující údery Hizballáhu na severní Izrael vyžadují, aby Izrael tuto hrozbu odstranil“.

Podobně se vyjádřil i náčelník generálního štábu izraelské armády, generálporučík Herzi Halevi. Ten při nedělní návštěvě severní hranice s Libanonem uvedl, že Hizballáh riskuje, že jeho síly budou tlačeny k „velmi jasné změně“ v konfrontaci.

Ani Gantz ani Halevi nespecifikovali, co se onou změnou myslí. Představitelé izraelské armády ale uvedli, že primární je pro Tel Aviv návrat k bezpečnosti a pocitu bezpečí.

Třetí hrozba na jihu

Jenže pocit bezpečí v Izraeli zatím nemají. Kromě Hamásu a Hizballáhu totiž tamní občany trápí ještě třetí soupeř ve zdánlivě vzdáleném Jemenu – Hútíové. Rebelové vládnoucí podstatné části blízkovýchodní země vyhlásili Izraeli válku a pálí na něj rakety. K tomu ohrožují i civilní a vojenská plavidla v Rudém moři. Do jejich hledáčku se dostaly lodě USA, Francie nebo Panamy.

Izrael v návaznosti na agresi jemenských rebelů vyzval USA, aby začaly situaci řešit. Jinak ji prý bude muset vzít do rukou židovský stát. To ale Washington podle listu The Times of Israel vyděsilo.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena začala Izraelce od úderů na jemenské povstalce odrazovat. Údajně ze strachu, že by tím mohl vzniknout další a širší konflikt. USA ujistily Izrael, že se o povstalce postarají.

Jenže i sami Američané se chtějí zdržet přímých úderů na jemenské rebely, aby je příliš nevydráždili. Je tedy otázkou, jak chtějí v době, kdy se z každé civilní i vojenské lodě v Rudém moři stává možný cíl, situaci řešit.

Tagy: