Mirek dělal elpaso, Pepa zabil tátu. Kontroverzní píseň vězňů z Rýnovic budí silné emoce

Kradli, prodávali drogy, podváděli, mají na svědomí ztracené lidské životy. Teď zpívají o tom, že by chtěli druhou šanci. Odsouzení z věznice v Rýnovicích přímo za mřížemi natočili videoklip k písni Vězňova zpověď. Na sociálních sítích má video stovky sdílení, vedle pochvalných reakcí ale klip vzbudil i kritiku.

„Mirek dělal elpaso (slangový výraz pro loupežné přepadení, pozn. red.), Pepa zabil tátu, Honza ukradl maso, Dušan dluží státu,“ to jsou úvodní slova chytlavé písně, kterou složil rýnovický kaplan Jan Suchánek. Na tvorbě se prý ale podíleli i sami vězni.

„Třeba tato pasáž: ‚Tam za katrem ve světě, kde má duše křičí, kde zlo okusuje tě a všechno kolem tě ničí.‘ To jsou autentická slova odsouzených,“ říká duchovní a muzikant v jedné osobě. V kapele, která píseň nahrála, za bubny usedl Michal Kerner. Hrát se naučil ve věznici, času měl dost – aktuálně má za sebou polovinu z osmnáctiletého trestu.

„Byl jsem drogový dealer, vyráběl jsem drogy,“ uvádí muž s intelektuální vizáží, která úplně do vězeňského prostředí nezapadá. Odsouzený byl v jednom z největších drogových procesů na Liberecku, byl součástí mezinárodního gangu, proto dostal tak vysoký trest. Teď tvrdí, že se změnil, dokonce přednáší školákům o drogové prevenci. Přes Skype z kanceláře vedení věznice velmi názorně dětem vysvětluje, jak mohou experimenty s drogami taky skončit.

„Teď sedím za své činy, neuměl jsem říct ne, vím, nejsem bez viny, ale který z vás je, tak odpusťte mi prosím, hříšníku, trestanci, odčinit zlo musím, tak dejte mi šanci,“ žádají vězni v refrénu o novou naději. Michal Kerner tvrdí, že ji rozhodně využije. „Určitě o ni stojím, čeká na mě rodina. Chtěl bych i venku pokračovat ve svém projektu,“ říká přesvědčivě.

Tak se baví odpad, píší lidé

Na sociálních sítích sklízí video pochvalu i kritiku. „Tak oni si mají čas ještě zpívat. By mě zajímalo, kolik těch chudáků tam je poprvé????,“ nešetří otazníky diskutující muž v komentáři pod příspěvkem na profilu vězeňské služby. Další uživatel ho doplňuje: „Takhle se baví odpad, který jiným lidem způsobil trauma i do konce života.“

Kaplan Jan Suchánek rozumí tomu, že ne každý přijímá vězeňský song kladně. „Je důležité se nad tím zamyslet. Pro mě je to píseň o naději, o naději pro vězně, že mají šanci začít nový život, ale i o naději pro nás všechny. Odsouzení jednou vyjdou ven a stanou se třeba našimi sousedy. Každému by mělo záležet na tom, aby se s nimi pracovalo. Píseň je součást jejich procesu uvědomění, že udělali něco špatného. Součást jejich pokání,“ vysvětluje autor písně.

Ředitel rýnovické věznice uznává, že za mřížemi je spousta těch, kteří už svou šanci v minulosti propásli a vrátili se zpět. „Pro některé je to druhá, třetí nebo třeba i čtvrtá šance. Naše povinnost ale je nabízet jim tu šanci zas a znova, to je poslání vězeňské služby. Pokud bychom je jen drželi v nějaké díře a hlídali je, rozhodně by to pro společnost nemělo takový přínos, jako když se s odsouzenými třeba i několik let systematicky pracuje,“ mínil ředitel Petr Veselý.

Doplnil, že se ve věznici snaží odsouzené motivovat k tomu, aby se venku chovali tak, jak se chovat má. „Někdy to nevyjde, ale to neznamená, že bychom se snažit neměli,“ dodal Veselý. Ve věznici si své tresty odpykávají na různých odděleních vrazi, zloději i dlužníci alimentů.

Tagy: