Za tři dny v Kyjevě? Z ruské agrese se stal horor, Kreml už ztratil přes 200 tisíc vojáků

Ruská armáda od začátku invaze ztratila na Ukrajině více než 200 tisíc vojáků. Vyplývá to ze středečního hlášení ukrajinského generálního štábu. I když konkrétní čísla nelze nezávisle ověřit, o značných ruských ztrátách hovoří i západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinská armáda by měla v nejbližších chvílích zahájit masivní protiútok.

Za tři dny dobudeme Kyjev. Tuto větu proneslo na začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku hned několik kremelských propagandistů. Jejich predikce má zatím zpoždění v délce 444 dnů. Po 447 dnech od začátku agrese se zmíněný ruský cíl zdá být vzdálenější, než byl kdy dřív.

Ukrajinci v první fázi války dokázali ruskému krvavému tažení úspěšně vzdorovat. S výjimkou Chersonu a Mariupolu se jim podařilo ubránit všechna větší města. Loni na podzim ukrajinská armáda po bleskovém protiútoku vyhnala okupanty z Charkovské oblasti a na jihu země z pravého (západního) břehu Dněpru, čímž Ukrajina získala zpět Cherson.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel český medik a otec Projektu Phoenix. Podlehl těžkým zraněním z ukrajinské fronty

V poslední době zuří nejtvrdší boje u Bachmutu a Marjinky. Rusko se tato doněcká města snaží neúspěšně obsadit již několik měsíců. Podle analytiků se zároveň blíží další ukrajinská protiofenziva.

Kyjev ve středu prostřednictvím ukrajinského generálního štábu oznámil, že Rusové od vypuknutí invaze ztratili na Ukrajině 200 590 vojáků, z toho 610 jen za poslední den.. Rovněž přišli o 3 771 tanků, 7 365 dalších obrněných vozidel, 6 067 transportních vozidel, 3 728 dělostřeleckých systémů, 294 vrtulníků, 308 letounů a 2 748 bezpilotních letounů.

Údaje zveřejňované Kyjevem sice nelze nezávisle ověřit, obrovské počty padlých nicméně pravidelně zmiňují také západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW).

Okupanti podle různých odhadů přicházejí každý den o zhruba 600 mužů. Navzdory značným ztrátám ale ve srovnání s únorovými či březnovými statistikami znamenají nynější čísla pokles. Podle Kyjeva ukrajinské síly zlikvidovaly nejvíce okupantů během druhého únorového týdne letošního roku, konkrétně 6 180.

Moskva své ani ukrajinské ztráty nezveřejňuje. Nutno ovšem podotknout, že i ty ukrajinské budou nepochybně značné.

Tagy: