Za výskyt spalniček mohou nezodpovědní rodiče. Podléhají bludům, tvrdí imunolog

Hořejší a Hostomský o vakcinaci proti spalničkám

V Česku opět řádí spalničky a mohou za to nezodpovědní rodiče, kteří odmítají nechat své potomky očkovat, protože podlehli falešným zprávám o škodlivosti vakcín. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl imunolog Václav Hořejší. Ve zhoršující se proočkovanosti sehráli podle jeho slov také zásadní roli antivaxeři.

„Očkování se snaží vyhnout, protože podlehli falešným zprávám, že je to pro jejich děti nebezpečné. Jakmile proočkovanost klesne pod 95 procent, může nastat zvýšený výskyt nemoci. Bohužel v některých vyspělých zemí to kleslo pod 90 procent,“ uvedl Hořejší. Lidé by neměli spalničky podceňovat, protože se nazývají „dětskou nemocí“. „Když potká jedince v dospělém věku, může způsobit vážné zdravotní komplikace,“ dodal imunolog.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťata na jihu Čech. Odsud si Pražané vozí nebezpečné nemoci, varuje Prymula

S jeho slovy souhlasil biochemik Zdeněk Hostomský. „Spalničky jsou jeden z nejnakažlivějších virů. Právě v souvislosti s nimi je nutné, aby pro takzvanou kolektivní imunitu nastala minimálně 95procentní proočkovanost,“ řekl. Během covidové pandemie se očkovalo mnohem méně, „a proto jsme klesli pod hranici 90 procent“, vysvětlil biochemik ve vysílání CNN Prima NEWS. Připomněl, že v případě vakcinace proti covidu se schéma kolektivní imunity vymklo očekávání.

Ostudná čísla

Experti se shodli na tom, že role striktních odmítačů vakcín se ve veřejném prostoru ze strany vlády podcenila. „Působení antivaxerů je naprosto rozhodující. Pokud by odborníci jasně říkali, že se jedná o důležitou věc, a přesvědčovali rodiče, že mají své děti očkovat, tak by tento scénář nemusel nastat. Když vidím, jak ta čísla proočkovanosti proti době před 15 lety klesla, myslím si, že je to obrovská ostuda, a to nejen ministerstva zdravotnictví, ale všech, kteří tohle mají na starost,“ opřel se do vlády Hořejší.

Podle Hostomského se neosvědčilo plošné nařízení o očkování, které rodiče bez obtíží obcházeli. „Povinné očkování je na dvě fáze. Poprvé když je dítěti 15 měsíců a podruhé po pěti letech. Lidé to však přestali dodržovat,“ uvedl. Domnívá se, že jedinou cestou je přesvědčování a přirovnává to k situaci s kouřením. „Nemáme sice plošný zákaz kouření, ale dostatečným přesvědčováním se podařilo snížit jeho hladinu,“ tvrdí.

Imunolog Hořejší ale míní, že navrhnuté řešení je nedostatečné. „Rozhodnutí, že očkování proti spalničkám bude povinné, ale současně se nebude nijak vymáhat, považuji za nedostatečné,“ řekl. Situaci přirovnal k dopravě: Jak by to vypadalo, kdyby policisté pouze doporučovali používání bezpečnostního pásu či jízdu podle silničních pravidel? „Mělo by se postupovat důsledně,“ je přesvědčen.

Odborníci ve vysílání CNN Prima NEWS ve shodě poznamenali, že odmítání vakcinace umocnila covidová pandemie. „Bylo to dáno tím, že stát do celé záležitosti vstoupil hrubě a skutečně nařizoval povinnou vakcinaci, tedy pokud nejste očkován, máte někam omezený přístup, byl jste jakýsi občan druhé kategorie. Toho využila spousta lidí,“ uvedl Hostomský. Musí to být podle jeho slov pečlivé přesvědčování a osvětová kampaň, že vakcinace je jeden z výdobytků moderní medicíny. „V tomto ohledu patřilo Československo po druhé světové válce mezi premianty,“ uvedl Hostomský.

Experti se dále bavili o zvýšeném výskytu onemocnění způsobených klíšťaty nebo o možném nebezpečí virů typických pro severoafrickou oblast. Podívejte se ve videu výše.

Tagy: