Maďar: Češi si čím dál častěji z ciziny vozí exotické nemoci. Pomůže i repelent na letišti

Epidemiolog Maďar k nemocem z exotických destinací

Přibývá případů exotických nemocí, jako jsou malárie nebo horečka dengue. Jejich počty se již dostaly na předcovidovou hodnotu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Rastislav Maďar. Cestujícím do cizokrajných destinací proto doporučil, aby před odletem vyhledali ordinaci cestovní medicíny. Ta lidem například na míru doporučí, proti jakým onemocněním by se měli nechat naočkovat.

I v turisticky oblíbených oblastech na jihu Evropy se podle epidemiologa vyskytují exotické nemoci, před kterými je třeba se mít na pozoru. Doporučil proto před cestou vyhledat odborníky. „Návštěva ordinace cestovní medicíny není jen o očkování, ale má smysl v tom, že individualizuje doporučení podle věku, délky a přesného místa pobytu, aby se člověk nenakazil,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Maďar.

ČTĚTE TAKÉ: Odškodnění za covidové očkování: Lidé žádají až 100 milionů korun. Dokazování bude složité

Jednou z možností, jak snížit riziko onemocnění některými chorobami, je podle něj preventivně používat repelenty proti hmyzu. Tyto přípravky doporučil zakoupit ještě před cestou, a to z toho důvodu, že přípravky dostupné v Česku podléhají přísné kontrole.

Další výhodou je, že cestovatel může použít repelent ihned po příletu do exotické destinace. Tuto variantu odborník na cestovní a tropickou medicínu také přímo doporučil.

„Zatímco v posledních dvou, třech letech počet importovaných nákaz exotických nemocí, jako jsou malárie nebo horečka dengue, klesal, protože se cestovalo méně, letos se nám počet těchto případů vrátil na předcovidové období. Je dobré dávat si pozor už od prvního momentu po příletu a nastříkat se repelentem ještě, než člověk vyjde z letištní haly,“ řekl Maďar.

Tagy: