Záchranáři v troskách domu na Floridě našli jedenácté tělo, 150 lidí se stále pohřešuje

Poblíž Miami se zřítila výšková budova.

Pokračování tragédie v Miami (zdroj: CNN Prima NEWS)

Počet obětí po zřícení části bytového komplexu na Floridě vzrostl na 11 poté, co záchranáři z trosek vytáhli další tělo. Pohřešováno je nadále 150 lidí. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová. Příčina zhroucení několika desítek bytových jednotek v městečku Surfside poblíž Miami zůstává nejasná.

Záchranné týmy pokračují v prohledávání sutin dvanáctipatrového domu, který postihlo neštěstí v noci na čtvrtek. Pozornost se soustřeďuje na takzvané vzduchové kapsy, naděje na nalezení přeživších ale rychle klesá. Posledního živého na místě našli ve čtvrtek. Záchranné práce komplikuje velké vedro a vlhkost.

Záchranáři ze sutin zaznamenali zvuky

Podle Raye Jadallaha, náčelníka hasičů okrsku Miami-Dade, se ale může jednat i o zvuk pracujícího materiálu. „Nejednalo se nutně o klepání. Byl to prostě zvuk, který mohla vyvolat řada věcí. Například se mohlo jednat o kroutící se ocel nebo sypající se suť,“ vysvětlil. Zvuky se přitom hasičům podařilo zachytit na sonary.

Aby je mohli nasadit, nejdříve museli bagrem odstranit největší povrchovou suť. Do nižších částí trosek se potom s lehkou technikou vydávají záchranáři, kteří vyhledávají štěrbiny, do nichž by mohli spustit zařízení na zaznamenání zvuku. Hasiči doufají, že se pod sutí vytvořily výdutě, ve kterých by se mohli nacházet někteří přeživší.

V průběhu sobotní noci se zasahujícím týmům podařilo pod sutinami vytvořit 12 metrů hluboký příkop. Ten dává záchranářům větší šance k nalezení dalších obětí. Aktivně jim u toho pomáhají i psi trénovaní na hledání zasypaných lidí.  I přes protesty některých členů rodin hasiči zatím nemohou postupovat rychleji. Situaci jim v průběhu sobotní noci zkomplikovaly i izolované požáry pod troskami.

Objekt měl mít podle zprávy „velké poškození konstrukce“

S přibývajícím počtem obětí se množí i otázky, jak se něco takového mohlo stát. Podle zprávy o technickém stavu budovy z roku 2018 měl mít objekt vážné technické problémy. Inženýři při kontrole našli „velké poškození konstrukce“ betonových desek v místech vjezdu do parkoviště a také kolem bazénu nacházejícího se vedle budovy. Stejně tak objevili i velké poškození betonové desky pod samotným bazénem.

Poškození mělo být způsobeno selháním přestárlé hydroizolace. Ta měla být navíc položena na plochou betonovou desku, která neumožňovala odtékání vody, což kontrolující inženýr označil za „velkou chybu“ v konstrukčním návrhu. „Pokud nebude v blízké budoucnosti provedena výměna hydroizolace, dojde k exponenciálnímu rozšíření poškození betonu,“ napsal do zprávy inženýr Frank Morabito.

Budova se také propadala do země

Vedle toho kontrola zjistila i velké množství prasklin na několika betonových pilířích, nosnících a zdech. Inženýři tedy ve zprávě dospěli k závěru, že rekonstrukce bude „extrémně drahá“. Zdali právě tyto vady stály za pádem budovy, není zatím jasné. „Něco takového se běžně nestává. Beton vám dá včasné varování, neselže tak rychle,“ uvedl pro stanici ABC 10 inženýr a tvůrce stavebních předpisů pro Miami-Dade John Pistorino.

„Posloupnost a mechanismus zřícení obytné stavby mě vede k tomu, že hlavní problém nastal pod samotnou budovou,“ pokračoval Pistorino, který bude mít vyšetřování celé události na starosti. Podle studie Floridské mezinárodní univerzity se objekt od 90. let propadal do země rychlostí 2 mm za rok.

Autor studie profesor Shimon Wdowinski si ale nemyslí, že samotné „potápění“ budovy touto rychlostí by mohlo stát za jejím pádem. Zda se jedná o souhru několika faktorů, bude teprve předmětem vyšetřování.

„Myslím, že budovy v Miami-Dade máme v pořádku. Lidé by se neměli strachovat z toho, že žijí ve vysokopodlažní budově. V tomto případě se jedná o něco unikátního,“ uzavřel Pistorino. Deník The Washington Post mezitím přinesl informace, že developeři zříceného domu měli v 80. letech „finančně podpořit“ nejméně dva místní politiky, aby dostali stavební povolení. Podle ostatních developerů se jim dostalo preferenčního zacházení.

Město v návaznosti na neštěstí raději evakuovalo sousední budovy. Současně doporučilo obyvatelům „sesterské“ budovy, která byla postavena ve stejné době a ze stejných materiálů, aby ji raději opustili. Řada z nich to již dobrovolně udělala.

„Doporučím, aby obyvatele ze ‚sesterské budovy také povinně evakuovali,“ sdělil místní stanici WSWN 7 starosta Surfside Charles Burkett. „Nemyslím si, že ta budova má problémy, ale nechci to riskovat,“ vysvětlil své rozhodnutí.

Tagy: