Zabavit, nebo nezabavit? Světové burzy řeší, co dělat s kryptoměnami ruských investorů

Rusko a kryptoměny

Cryfin aktuality, 6. díl

Válka na Ukrajině nadále ovlivňuje i kryptoměnový prostor. Digitální mince hrají totiž během konfliktu klíčovou roli – lidé v kryptoměnách přispívají na Ukrajinu miliony. Kyjevský ministr mezitím vyzval burzy, aby zmrazily účty ruských a běloruských investorů. Jak společnosti reagovaly? O tom už v dalším dílu pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

V posledních dnech se řada předních globálních firem začala stahovat z Ruska, a to v reakci na válku na Ukrajině, kterou Moskva rozpoutala. Kryptoměnové burzy a směnárny jsou v tomto ohledu zdrženlivější, v přímém přenosu tak dochází k otestování principu decentralizace a neutrality kryptoměn.

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mykhailo Fedorov naléhá na kryptoměnové burzy ve světě, aby zmrazily ruské a běloruské účty. Pokud totiž člověk nemá kryptoaktiva u sebe v bezpečí na takzvané hardwarové peněžence, prostředky de facto patří burze.

Jak se ale ukázalo, přední burzy razí myšlenku, že kryptoměny jsou svobodné a dostupné všem bez výjimky. Zmrazovat aktiva Rusům nechtějí. Zatím. „Jesse Powell, ředitel jedné z největších burz Kraken, řekl, že pro to nemají žádný legální důvod, na základě kterého by to mohli udělat. Podobně se vyjádřil i Čchang-pcheng Čao, šéf Binance,“ přiblížil Cryfin.

Myšlenka CBDC stále žije

Třaskavým tématem letošního roku dále zůstávají i digitální měny centrálních bank CBDC. Do jejich vývoje už se pustila i pátá největší země světa – Brazílie. „Nyní se v inovační laboratoři LIFT budou zkoumat případy, kdy má smysl CBDC využívat. Na projektech se mají podílet banky, DeFi protokol i krypto burzy,“ osvětlil Cryfin.

Již dříve jsme v rámci aktualit informovali, že CBDC se chystá i v Evropě. Digitální euro se má testovat už příští rok.

Obydlování metaverse světů

Ačkoli je metaverse – virtuální trojrozměrný vesmír, kde by spolu komunikovali lidé z celého světa – stále spíše módní slovo a žádné konkrétní výstupy ještě žádná z globálních společnosti nepředstavila, řada lidí zjevně věří, že něco takového skutečně vznikne.

Důkazem je například společnost CVS Health, která spravuje americký lékárenský řetězec. Firma už na konci února zažádala o ochrannou známku pro NFT a zdravotnické služby ve virtuálních světech.

Co dalšího hýbe světem kryptoměn? Podívejte se ve videu výše.

Tagy: