Záběry z boje: Ukrajinci zaútočili na ruský konvoj, jeden vůz rozmetali. Okupanti utekli

Ukrajinští vojáci

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Ukrajinci pokračují v úderech na ruské síly v Doněcké oblasti. Na jednom z videí je vidět, jak ukrajinské speciální jednotky zaútočily na projíždějící ruský konvoj těžké techniky. Jedno vozidlo Ukrajinci zničili pomocí raketometu, zbylé dva transportéry okupanti opustili.

„Síly speciálních operací přepadly ruský konvoj tří vojenských terénních vozů Tigr-M v Doněcké oblasti. Jeden zničily pomocí raketometů RPG-22. Dvě další vozidla zůstala opuštěná,“ konstatoval účet Ukraine Weapons Tracker, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Na zveřejněném videu lze skutečně vidět ukrajinský útok na ruský konvoj. Vojáci si na ruská vozidla počíhali v lese. Postupně pak jeden z vozů zdemolovali pomocí jednorázových protitankových raketometů. Záběry z dronů pak ukazují dvě opuštěná vozidla a jeden zničený transportní vůz.

Ukrajinci v případě ničení ruských vozidel využívají taktiku momentu překvapení poměrně často. Například v polovině září se na sociálních sítích objevilo video, na němž Ukrajinci přepadli nepřátelské vozidlo, které ujíždělo pryč. Stroj nakonec skončil na střeše. Ke střetu došlo rovněž v zalesněné oblasti, tentokrát ale v Luhanské oblasti nedaleko od města Kreminna.

Kreml mobilizuje

Moskva na nezdary ruské armády během invaze reagovala údajně částečnou mobilizací. Ta se má oficiálně týkat mužů, kteří za sebou mají vojenskou zkušenost nebo jsou členy záloh. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua může jít až o 300 tisíc lidí. Skutečnosti z posledních dnů však naznačují, že toto číslo bude daleko větší, stejně tak rozpětí poptávané skupiny.

„Slova Putina a Šojgua, že se bude jednat pouze o 300 tisíc vojáků nebo rezervistů s bojovými zkušenostmi, byla lživá. To bylo jasné už ve středu. Nyní skutečně vidíme, že lidé jsou přepadáváni. Musejí narukovat i ti, kteří nejenže nemají bojové zkušenosti, ale ani nikdy nesloužili v armádě, dokonce někteří mají i modrou knížku,“ komentoval ve vysílání CNN Prima NEWS rusista Jiří Just.

Tagy: