Vzácná díla za miliardu v ohrožení? Zabijte Assangeho a zničím i Picassa, hrozí ruský umělec

Ruský exilový umělec Andrej Molodkin hrozí zničením hned několika výtvarných děl slavných autorů. Má jít například o obrazy Pabla Picassa, Andyho Warhola či Rembrandta. Molodkin tvrdí, že díla, která drží v sejfu, mají mít hodnotu 45 milionů dolarů (více než miliardu korun). K činu se neodhodlá pouze v případě, že bude pravidelně dostávat potvrzení, že známý internetový aktivista a zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který sedí v britském vězení a čelí vydání do USA, je stále naživu.

Známý aktivista a whistleblower Julian Assange je velmi rozporuplnou postavou. Jedni jej oslavují jako bojovníka za pravdu, druzí zatracují, že zveřejnil přísně tajné depeše USA, které se týkaly například války v Afghánistánu. Léta se musel skrývat na ekvádorské ambasádě v Londýně, posledních pět let sedí v britském vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Investovat do umění bez emoce nejde, shodli se experti. Jaká je šance najít poklad z půdy?

Američané už léta usilují o jeho vydání nejen kvůli aktivitě WikiLeaks, ale také kvůli obviněním ze znásilnění a sexuálního zneužití ve Švédsku. Assangeho příznivci hlásí, že mu v Americe může hrozit až 175 let odnětí svobody.

Po garanci, že v britském vězení zůstane naživu, nyní volá ruský umělec žijící ve francouzském exilu Andrej Molodkin. A jako páku pro vyjednávání využívá díla slavných autorů, která podle svého tvrzení drží.

Britská televize Sky News podrobně informuje o Molodkinově projektu, který se nazývá „Spouštěč mrtvého muže“. „V naší katastrofické době, kdy máme ve světě plno válek, je zničení umění větším tabu než zničení lidského života,“ vysvětloval svůj motiv ruský umělec.

Pro televizi řekl, že podle něj je od doby, kdy je Assange ve vězení, ve světě „čím dál více potlačována svoboda vyjadřování, projevu a sdílení informací“. Proto přišel s hrozbou, že zničí slavná díla. Ta měl vložit do sejfu, který obsahuje korozivní materiál a může obrazy trvale poškodit či naprosto zničit.

Molodkin popsal, že spouštěč funguje poměrně jednoduše. Každých 24 hodin musí být časovač resetován, aby nedošlo k úniku korozivní tekutiny do sejfu. Dodal, že na časovač pokaždé sáhne pouze v případě, že mu blízký člověk Assangeho každý den potvrdí, že aktivista za mřížemi stále žije. Akce má mít podle britské televize i podporu Assangeho manželky Stelly.

Disident, který provokoval Putina i prince Harryho

Ruský umělec odmítl sdělit, která díla do sejfu vložil. Pouze zmínil, že jde o obrazy například Pabla Picassa, Rembrandta, Andyho Warhola, Jaspera Johnse, Jannise Kounellise, Roberta Rauschenberga, Sarah Lucasové, Santiaga Sierry, Jakea Chapmana a jeho samého. Mají mít údajně hodnotu více než miliardy korun.

„Věřím, že když se něco stane a zničíme umělecké dílo, tak bude vymazáno z historie. Nikdo se nedozví, o jaké dílo šlo,“ doplnil pro Sky News. Sejf má prý být v Molodkinově sídle na jihu Francie, ale má v plánu jej přemístit do nejmenovaného muzea.

Molodkin je známý jako provokativní umělec, jeho terčem se stala například fotbalová organizace FIFA, ruský prezident Vladimir Putin nebo britský princ Harry.

V prvním případě vytvořil repliku trofeje pro vítěze světového fotbalového šampionátu, přičemž její vnitřek měl být naplněn ropou s odkazem na pořádající ropnou velmoc Katar. Cenu za repliku trofeje stanovil na 150 milionů dolarů, zhruba tolik mělo podle zahraničních médií připadnout na úplatky k tomu, aby se mistrovství konalo v jinak nehostinném a malém Kataru.

Když v roce 2022 ruský prezident Vladimir Putin napadl Ukrajinu, vytvořil Molodkin pro změnu portrét ruské hlavy státu ze skla, ale tentokrát jej naplnil krví, která měla patřit ukrajinským vojákům. Krev využil i loni v případě prince Harryho, když prodal potřísněnou knihu člena britské královské rodiny. Tato krev měla prý patřit Afgháncům, což Molodkin vysvětloval tím, že princ Harry v publikaci zmiňoval, že několik z nich během své vojenské služby zabil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se vyplatí investice do obrazů

Tagy: