Zabití generála odhalilo další problémy Rusů. Největší selhání všech dob, říká odborník

Ukrajinci zabili generálmajora Vitalije Gerasimova

Vývoj dění na Ukrajině k úterý 8.3.2022

Smrt vysoce postaveného ruského generála na Ukrajině odhalila další selhání ruské armády. Alespoň to tvrdí šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Podle bulharského novináře totiž následně zachycené hovory ukázaly, že Rusové nejsou schopni využívat své moderní šifrovací zařízení. Riziku odposlechu svých hovorů se navíc prý vystavili svými chybami.

Grozev tvrdí, že se dostal k hovoru důstojníka ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) působícího u 41. jednotky pozemních sil ruské armády, který svému nadřízenému oznamoval úmrtí generála Vitalije Gerasimova. Toho měly v pondělí zabít ukrajinské síly poblíž obléhaného Charkova. Důstojníkův nadřízený, kterého Grozev identifikoval jako vysoce postaveného příslušníka FSB Dmitrije Ševčenka, prý po obdržení informace o smrti Gerasimova dlouho mlčel. Existenci hovoru, který měl proběhnout v pondělí večer, dokládá Grozev fotografií přepisu.

Telefonát byl podle Grozeva zachycen kvůli tomu, že muži nepoužili šifrovanou komunikaci. Důstojník přitom svého šéfa žádal, jestli by mohli mluvit přes zabezpečený systém Era. Ten mu ale odpověděl, že zařízení nefunguje. Jak Grozev vysvětluje, Era je velice drahý komunikační systém, který umožňuje zabezpečené hovory tak, aby se nedaly odposlouchávat. Novinka, kterou Rusové s velkou pompou představili v roce 2021, měla fungovat ve všech podmínkách. To se ale neděje.

„Ti idioti se snaží používat systém Era v Charkově poté, co tam zničili mnoho 3G vysílačů a další vyměnili za stingray (zařízení k odposlechu mobilních rozhovorů a k získávání dat z mobilních telefonů, které simuluje práci vysílače, takže se k němu připojí zařízení z celého okolí, pozn. red.). Era ke komunikaci potřebuje 3G nebo 4G sítě. Ruská armáda je tak vybavena zabezpečenými telefony, které ale nefungují v místech, kde Rusové operují,“ popisuje Grozev.

Novinář závěrem svého příspěvku poznamenává, že se jedná o největší vojenské selhání všech dob v oblasti zabezpečení citlivých informaci. „Nejdříve Putin podepsal zákon, který zakazuje vojákům dávat příspěvky na sociální sítě. Pak nařídil armádě, aby nepoužívala telefony zahraniční výroby, protože je to „riskantní“. Zbytek už je historie,“ uzavírá Grozev.

Tomu, že má ruská armáda na Ukrajině značné potíže, napovídá i dopis, který měl napsat další příslušník FSB. Právě Grozev na svém Twitteru uvedl, že text je s nejvyšší pravděpodobností autentický. V dopise například stojí, že ruský prezident Vladimir Putin záměr napadnout Ukrajinu před rozvědčíky z FSB do poslední chvíle tajil. Zmíněný příslušník se také obává, že operace bude mít pro Rusko katastrofické důsledky. „Neexistuje možnost vítězství,“ napsal.

Ukrajinci: Rusko ztratilo 12 000 vojáků

Ruské síly od začátku invaze na Ukrajinu 24. února ztratily podle ukrajinského generálního štábu téměř 12 000 vojáků. Není jasné, zda Kyjev do ztrát započítává i zajatce a zraněné, kteří byli vyřazeni z boje. Rusko zatím minulý týden přiznalo 498 padlých a 1 597 raněných mezi svými vojáky.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva pak v úterý informoval, že si válka vyžádala už 474 obětí na životech mezi civilisty, dalších 861 lidí bylo zraněno. Podle ukrajinské ombudsmanky je mezi mrtvými 41 dětí, dalších 76 dětí je zraněných.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda smrt komunikace Ukrajina selhání zabití generál odposlechy FSB Rusko Federální služba bezpečnosti Kyjev telefonát šifrování Charkov Ozbrojené síly Ruské federace Vitalij Gerasimov Bellingcat Christo Grozev ruská invaze na Ukrajinu Dmitrij Ševčenko Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva