Začátek ukrajinské protiofenzivy? Rusové se bojí, budují velké zákopy, hlásí reportér CNN

Očekávaná ukrajinská protiofenziva možná již začala, nebo k ní dojde velmi brzy. Vyplývá to ze svědectví přímo z válečné zóny, které poskytl reportér CNN Nick Paton Walsh. Ten hlásí, že podstatně přibylo sabotáží a úderů na Rusy okupovaném území, navíc se objevují zprávy o jejich silných obavách. Strach Moskvy zdůrazňuje i Velká Británie. Rusové totiž vystavěli značný obranný perimetr na frontě i za ní.

O plánované ukrajinské ofenzivě reportér CNN mluvil v souvislosti s ruským budováním defenzivního valu na jihu Ukrajiny, konkrétně na severní hranici poloostrova Krym, který Moskva okupuje od roku 2014 po neuznávané anexi. Rusové zde podle Patona Walshe vybudovali hluboké příkopy, ve kterých se nachází například ostnatý drát nebo pytle s pískem.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Tanky, vrtulníky i „upíři“. Podívejte se, co vše Česko dosud poslalo Ukrajině

„Nejsou doplněné o moderní zbraně, výbušniny či raketové systémy, ale rozhodně by šlo o tvrdý oříšek pro Ukrajince, až v nadcházejících dnech začnou, nebo možná již zahájili, svoji protiofenzivu v této oblasti,“ komentoval novinář. O opevnění s odkazem na slova britských tajných služeb uvedl, že jde o „největší síť zákopů od 2. světové války“.

Ve vysílání dodal, že Ukrajincům může hrát do karet počasí a hlavně zmiňuje, že v poslední době omezili sdílení videí přímo z fronty. To podle něj může značit, že Kyjev skutečně něco chystá. „Z města Bachmut, které je dnes symbolickým, také slýcháme zprávy, že Rusové, kteří zde proti Ukrajincům bojují, jsou znepokojení utlumením dělostřelecké palby. Obávají se, že to znamená, že se budou muset stáhnout,“ pravil Paton Walsh.

K očekávání ukrajinského protiútoku přispívá podle něj i fakt, že přibývá sabotáží a cílených útoků. „Dochází k mnoha úderům přímo na okupovaném území a za nepřátelskými liniemi. Zejména pak v Melitopolu, klíčovém městě, které Ukrajinci plánují osvobodit v nadcházejících týdnech,“ řekl reportér CNN.

Konkrétně zmiňuje například smrt jednoho z policejních důstojníků, který zde pracoval pro okupační správu, potažmo i útok na dalšího člověka pracujícího pro Rusko. „Kromě toho došlo také k několika explozím v Brjansku (ruské město poblíž východní Ukrajiny, pozn. red.), které zasáhly železniční síť v této oblasti,“ pokračoval Paton Walsh.

„Takže v okamžiku, kdy se očekává zahájení ukrajinské protiofenzivy, která rozhodně nebude předem ohlášena, vídáme čím dál více sabotáží na okupovaném území,“ zakončil ve vysílání CNN novinář.

Rusové se bojí ukrajinského průlomu, hlásí Britové

Britové s odkazem na své tajné služby informovali, že Rusko již od loňského léta budovalo rozsáhlý systém defenzivního perimetru na frontové linii s Ukrajinou. A to dokonce i v místech, kde se přímé boje neodehrávají.

„Snímky ukazují, že Rusko se obzvláště snažilo posílit severní hranici okupovaného Krymu, a to i vícevrstvou defenzivní zónou poblíž vesnice Medveděvka,“ popsalo před několika dny ministerstvo obrany Spojeného království.

Podle zpráv Britů navíc Rusové vykopali až stovky kilometrů zákopů a obraných postavení na svém mezinárodně uznávaném území, konkrétně v Belgorodské či Kurské oblasti. „Tato obranná postavení ukazují, že se ruští představitelé obávají, že by Ukrajinci mohli dosáhnout zásadního průlomu,“ komentuje dále britský resort obrany.

Na druhou stranu však Britové hlásí, že někde mohlo k vykopání zákopů dojít pouze z propagandistických důvodů. „Některé práce mohly být nařízené místními veliteli a představiteli samosprávy, aby tak potvrdili oficiální ruský narativ, že země je ‚ohrožována‘ Ukrajinou a Severoatlantickou aliancí (NATO),“ dodalo britské ministerstvo.

Tagy:
válka CNN Velká Británie Moskva NATO Ukrajina Krym Rusko Druhá světová válka ruská invaze na Ukrajinu zákopy Nick Paton Walsh