Záhada letu MH370: 200 lidí zmizelo v moři. Vědec vypočítal tajnou skrýš podle „zázraku“

Deset let uplynulo od zmizení letu Malaysia Airlines 370 i s 239 lidmi na palubě. Trosky letadla se dodnes nenašly. Australský vědec Vincent Lyne teď ale tvrdí, že identifikoval místo dopadu. Znovu se tak začalo uvažovat o obnovení pátrání.

Let MH370 vyrazil z malajské metropole Kuala Lumpur 8. března 2014. Jeho destinací měl být Peking, ale do hlavního města pevninské Číny nikdy nedorazil. Na palubě bylo celkem 239 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek a beznaděj. Příbuzní cestujících záhadně zmizelého letadla čekají na odpovědi už 10 let

Australský vědec z Institutu pro mořská a antarktická studia Tasmánské univerzity však nyní přichází s tím, že dokázal identifikovat místo, kde by se mohly nacházet trosky zmizelého Boeingu 777. Podle něj by se letoun mohl měl nacházet v mořské hlubině Broken Ridge v jihovýchodní části Indického oceánu.

O Lyneově teorii informuje například magazín Newsweek. Broken Ridge je podle něj přesně to místo, které před zraky pátračů a záchranářů trosky stroje cestujícího pod označením MH370 skrylo. „Tato práce mění příběh o zmizení MH370,“ nechal se slyšet vědec.

„Jestli se bude hledat, či ne, záleží na úřadech a společnostech, které by chtěly pátrat. Ale pokud jde o vědu, víme, proč předchozí hledání selhalo,“ cituje Newsweek australského vědce. Dodal, že vyšetřovatelé v předešlých letech nebrali oblast Broken Ridge záměrně v potaz.

Mimo to také tvrdí, že příčinou pádu byl úmysl pilota Zaharieho Ahmada Šáha. Nikoliv potíže se strojem či nedostatkem paliva.

Lyne měl podle zmíněného magazínu porovnat případ letu MH370 s letem 1549 U.S. Airways. Jedná se o proslulé přistání na řece Hudson uprostřed New Yorku, které podnikl kapitán letu Chesley „Sully“ Sullenberger. Tímto manévrem, podle kterého byl natočen také známý film Zázrak na řece Hudson, zachránil životy lidí na palubě a zabránil letecké katastrofě.

PODÍVEJTE SE: CNN: Rusové chladnokrevně zavraždili vzdávající se Ukrajince. Incident zachytily kamery

Tagy:
Peking New York dopravní nehoda Hudson záhada pilot Indický oceán letecká nehoda Čína věda a technika Kuala Lumpur Newsweek Boeing 777 neobjasněné případy Chesley Sullenberger Let MH 370 katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Vincent Lyne