Záhady u Černého moře: V Bulharsku vyplavilo mrtvé krávy, úřady tápou. U Oděsy zezelenalo

Nábytek a další unášené trosky se dostaly na černomořské pláže v Oděse na Ukrajině.

Mrtvé krávy na bulharském pobřeží

Mrtvé krávy neznámého původu se začaly objevovat na bulharském pobřeží. Úřadům se zatím nepodařilo vypátrat, odkud pocházejí. Od počátku června moře vyplavilo už tři. Jednou z variant je, že se do Bulharska dostaly pomocí mořských proudů z Ukrajiny – po zničení Kachovské přehrady a následných záplavách.

Pro místní i úřady je to velká záhada. Moře vyplavilo těla tří krav, bulharská Námořní správa přitom neví o žádné ztroskotané lodi, která by zvířata převážela. „Byla tady na břehu, vyplavila ji voda a vlny na ni šplouchaly. Vyfotil jsem ji a zavolal na policii,“ popsal nálezce jedné z mrtvých krav Michail Panajotov pro web bntnews.bg.

ČTĚTE TAKÉ: Miny, kontaminace nebo mršiny. Jak je po výbuchu Kachovky bezpečná dovolená u Černého moře?

V okolí nejsou žádné pastviny. Ani jedno zvíře navíc nemělo na uchu značku, nepocházely tedy z Evropské unie. „Městský úřad v čele s odborem ekologie zorganizoval odvoz této mrtvoly do spalovny,“ uvedl pro web starosta města Černomorec Rosen Despov. Úřady pak nechaly místa nálezu důkladně vydezinfikovat.

Překvapení čekalo i na obyvatele ukrajinské Oděsy, Černé moře tam totiž zezelenalo, ukazují záběry agentury AP. Úřady už několik dní varují před obří toxickou vlnou, která se tam po zničení Kachovské přehrady a následných záplavách valí. Jde o tisíce tun chemikálií, jedovaté půdy, odpadků, vyplavených hřbitovů a pohřebišť.

„Všechny tyto toxiny, infekce a patologické mikroby se vlijí do Černého moře a budou se tam dále rozrůstat,“ napsala na Twitteru Olha Korbutová z Černomořského institutu strategických studií.

A právě u pobřeží Oděsy už laboratoře zaznamenaly výrazné změny ve složení mořské vody. Experti doporučují, aby se tam lidé nekoupali ani nerybařili. „Za poslední týden byli identifikováni původci infekčních onemocnění, jako jsou salmonela, rotaviry a bakterie příbuzné choleře,“ informovala na Facebooku radní města Marina Lozovenková.

Podle expertů je pravděpodobné, že následky ponesou také další země podél pobřeží Černého moře. „Vzhledem k tomu, že se tamní voda pohybuje proti směru hodinových ručiček, mohou být dalšími zeměmi, které budou čelit následkům, Rumunsko, Bulharsko a dokonce i Turecko,“ doplnila Korbutová.

Tagy: