Školy, nebo zahrada, pobouřil Lacina slovy o nedostatku míst. Utrhl se ze řetězu, zuří rodiče

Vyřešit nedostatek míst na školách by mělo pomoci zamezení takzvané „spádové turistiky“. Nyní jsou přeplněny například školy v Praze, kde studuje řada žáků ze Středočeského kraje. Poslanec Jan Lacina (STAN) pro Právo uvedl, že by si lidé měli rozmyslet, zda chtějí bydlet za Prahou a mít zahradu, nebo umožnit studium svým dětem v hlavním městě. Rozvířil tím emoce na sociálních sítích, svou „zkratku“ proto musel vysvětlovat.

„Když se někdo přestěhuje z Prahy ven, má si to rozmyslet se vším všudy. Lidé chtějí dům se zahradou, ale už nepřemýšlejí o kvalitě školství. To si mají rozmyslet. A ne čerpat jen bonusy, mít kvalitní bydlení se zahradou, ale i kvalitní školu v Praze 6,“ sdělil pro Právo Lacina.

ČTĚTE TAKÉ: Obhajoba úspor Fialy a Stanjury působí směšně. Mlží, v horším případě lžou, říká komentátor

Jeho výrok vzbudil pobouření na sociálních sítích. „Pan Lacina nám to ‚lidsky‘ vysvětlí. Nemůžeme přece chtít kvalitní školy i někde na vesnici,“ kritizoval jeho slova jeden z uživatelů na Twitteru. „Lacina se utrhl ze řetězu,“ přidal se další kritik.

Nejde čerpat jen výhody

Jiní se naopak vládního poslance zastávají. „Má pravdu, pan Lacina. Se vším, co chceš, dostaneš něco, co nechceš. Nejde čerpat jen výhody,“ napsal jiný komentující. „Myšlenka má logiku. Účelové přehlašování dětí na pár měsíců je hnus,“ dodal další.

Bývalý místostarosta Prahy 6 pro redakci CNN Prima NEWS svůj výrok rozvedl. „Vznikla zkratka. Jako městská část musíme primárně hájit zájmy svých obyvatel, proto se letos kolegové rozhodli hájit spádovost důrazněji. Nemyslím si, že by naši obyvatelé měli doplácet na to, že se školství Prahy 6 dlouhodobě a intenzivně věnuje, a proto mají naše školy dobrou pověst,“ uvedl radní pro kulturu, sport a volný čas a bezpečnost.

Podotkl, že spádovost má zaručovat i zákon. „Nemyslím si, že je v pořádku, když se do školy nedostane dítě, které bydlí 50 metrů od školy, ale dostane se do jiné, o kterém všichni vědí, že žije ve Středočeském kraji. To je úplně proti smyslu: Děti mají chodit do školy se svými kamarády,“ doplnil.

Praha 6 ušetřila stovku míst opatřením proti tzv. spádové turistice, kdy mimopražští rodiče účelově mění trvalé bydliště svých dětí, aby je úspěšně zapsali do pražských škol, uvádí ČTK. S nedostatkem míst na základních školách se letos potýkaly i další radnice.

Tagy: