Osm tříd základky, nebo do školy v sedmi letech? Reforma budí vášně i mezi politiky

Návrh reformy školství prodlužuje povinnou školní docházku na 10 let a zahrnuje do ní i střední školy. Je potřeba přizpůsobit se době, ve které žijeme, řekla v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS jeho autorka, poslankyně Renata Zajíčková (ODS). Se zkrácením docházky na základní škole nesouhlasil poslanec za SPD Zdeněk Kettner, podle něj by bylo lepší posunout hranici školního věku na sedm let.

Návrh školské reformy rozšiřuje povinnou školní docházku i na střední školy a ruší devátou třídu. Nově by tak bylo povinných osm let na základní škole a další dva roky na škole střední. „Devítiletou povinnou školní docházku bychom měli prodloužit a přesunout na střední školy. Se změnami musíme začít už od předškolní výchovy, proto reformu vnímám jako velký balíček. Je to záležitost na několik volebních období, a proto musí dojít ke shodě napříč politickým spektrem,“ sdělila Zajíčková.

ČTĚTE TAKÉ: Havlíček: Cenzura je pro tuhle vládu typická. Chce kontrolovat i správnou cenu „točeňáku“

„Máme velice izolované jednotlivé stupně vzdělávání a musíme zvětšit jejich prostupnost. Celá reforma by měla směřovat k individualizaci, kterou si 21. století vyžaduje. Schopnost učit se a adaptovat se budeme v době rychlých změn potřebovat všichni,“ dodala.

S tím, že na reformě by se měly shodnout všechny poslanecké kluby, aby opravdu vydržela, souhlasil i Kettner. Samotný návrh však neschvaluje, je totiž pro zachování devíti ročníků základní školy. „Jelikož navýšení počtu stupňů ZŠ po revoluci znamenalo přidání páté třídy k prvnímu stupni, tak by se snížením let zkrátil, přitom je pro vzdělání základ. Protože to, co se děti naučí na prvním stupni, si v sobě nesou celý život,“ vysvětlil.

Místo zrušení jednoho ročníku navrhuje změnu věku nástupu do základní školy. „Řešíme velký problém s odklady, a právě tady bychom se mohli inspirovat ve Skandinávii, kde školní docházka začíná v sedmi letech. Posunul bych tedy věk nástupu do první třídy ze současných šesti na sedm let,“ řekl poslanec.

Nedostatek míst na gymnáziích

Pokud se někde objeví nedostatek míst na středních školách, měli by to řešit především jejich zřizovatelé, tedy kraje, shodli se oba poslanci. Tento problém se týká především větších měst, primárně Prahy a Středočeského kraje.

„V Praze je přetlak zejména u šestiletých gymnázií, rodiče to odůvodňují tím, že se obávají, že za dva roky bude situace opět složitá. Chtějí tedy, aby jejich dítě bylo přijato už do šestiletého oboru, popřípadě aby si zkoušky vyzkoušelo na nečisto. Na 30 míst máme 515 přihlášek, což je opravdu velké číslo,“ popsala ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová, která je zároveň předsedkyní Asociace ředitelů gymnázií.

Tagy:
povinná školní docházka ODS základní škola SPD reforma Praha Svoboda a přímá demokracie Renáta Zajíčková Zdeněk Kettner