Zákaz kruté metody rybolovu přinesl ovoce. Populace ohrožených druhů rostou

Zákazy používání tenatových sítí při rybolovu, které byly od konce osmdesátých let postupně schválovány okresy na kalifornském pobřeží podle výzkumníků přinesly své ovoce. Počty mořských ptáků, sviňuch i vyder od té doby stoupají.

Tenatové sítě patří mezi nejefektivnější metody rybolovu. Tyto síťové stěny bývají umístěny svisle pod hladinou nebo u dna. Lovené ryby se do nich zamotají nebo se v nich zachytí za žábry. Nejsou však samy. Kvůli lovu mořských okounů či halibutů, kteří patří mezi nejčastěji lovené druhy ryb v kalifornských vodách, se do sítí běžně zamotají i delfíni, želvy, ptáci či další zvířata. Právě míra jejich umírání v sítích na konci osmdesátých a počátku devadesátých let vyburcovala veřejnost k odporu proti této praktice.

Díky zákazům se podařilo zvýšit také počty sviňuch obecných patřící mezi druhy, které jsou tenatovými sítěmi ohroženy nejvíc. Sviňuchy obecné totiž žijí výhradně v mělkých pobřežních vodách, kde jsou tenatové sítě často používány. Před střetem s nimi jim nepomohou ani jejich echolokační schopnosti, a jakmile se do sítí zamotají, nedokážou se z nich vymanit ani silou a bez možnosti nadechnutí se nad hladinou se utopí. Podle odborníků se po zákazu používání tenatových sítí na kalifornském pobřeží zvýšil počet sviňuch obecných o více než osm tisíc jedinců.

Nejde o jediný druh, jehož populace díky zákazům sílí. Na podobném vzestupu jsou i zdejší žraloci bílí či vydry mořské. Osudnými se však tenatové sítě staly sviňuchám kalifornským – druhu, jehož posledních pár zástupců zřejmě nemá šanci vyhynutí zabránit.

Tagy: