Zakladatel Scio: Ve škole se učí mnoho zbytečného. Vnímají to děti, rodiče i učitelé

Děti ve škole

K věci 3.9.2021

Forma kombinovaného vzdělání není podle podnikatele a zakladatele společnosti Scio a sítě Scio škol Ondřeje Šteffla špatným nápadem. Problém by ale podle něj byl s rodiči, kteří povětšinou zastávají konzervativní názory. Ve školách je navíc podle Šteffla nadbytek učiva. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Téměř celý loňský školní rok strávili žáci a studenti na distanční výuce. „Už jsme ránu zažili v trvání celého roku, několik měsíců bychom přežili,“ řekl Šteffl k možnosti, že by došlo k opětovnému uzavření škol.

Podle zakladatele Scio přinesla výuka mimo školu i něco pozitivního. „Půda je po měsících distanční výuky a nových zkušenostech se vzděláváním pěkně nakypřená. Bude záležet, co do půdy nasadíme. Stálo to obrovskou cenu, ale nyní záleží, jak to využijeme,“ řekl Šteffl.

Nadbytek učiva

„Myslím, že nejvýznamnější je sama zkušenost s distanční výukou. Mělo to negativní dopad na psychiku dětí, protože dlouho neměly sociální kontakty, ale pokud by se to více střídalo a více se rozšířila kombinovaná výuka, mohlo by se z toho hodně vytěžit,“ pokračoval podnikatel.

Šteffl se domnívá, že ve školách se toho učí zbytečně moc. „Ať už jde o distanční, nebo prezenční výuku, děti potřebují v učení vidět smysl. V prezenční výuce si učitel často nevšimne, že ho v tom děti nevidí. Ukázalo se, že se učí mnoho zbytečného. Vnímají to děti, rodiče i učitelé,“ uvedl.

Aktuálně běží pilotní projekt ministerstva školství, kdy některé vzdělávací instituce zkouší přínosy kombinované výuky. Šteffl tento nápad pochválil. „Pro veřejnou školu to přináší řadu různých problémů. Hlavní problém je na straně rodičů, protože kromě toho, že se ve škole učí, také se v ní hlídá. Někteří rodiče nemají technické podmínky. Má to překážky, které se budou muset řešit – dovedu si představit, že když to veřejná škola začne zavádět, 20 procent rodičů bude pro, ale 80 procent nebude takovou výuku chtít,“ má jasno Šteffl.

Problémy s rodiči

Během rozhovoru také padla otázka ohledně strategie 2030+, kterou schválila vláda – zajistí dostatečnou změnu v českém školství? „To, co je v ní napsáno, je snaha o modernější školství, pokrok vpřed a změnu systému. Otázka je, jestli se to podaří realizovat, o tom mám pochybnosti. Popisuje, co by se mělo změnit, ale nezamýšlí se nad tím, že je třeba pracovat s rodiči, nebo nad vysvětlováním veřejnosti. Rodiče mají konzervativní představu o škole – chtějí stejnou školu, jakou měli oni, a nechtějí připustit změny,“ vysvětlil zakladatel Scio.

„Rodiče za to nemůžou. Chtějí pro děti to nejlepší. Svět se ale mění tak rychle, že nestíhají sledovat, co je pro ně nejlepší. Je třeba jim to vysvětlovat,“ dodal Šteffl.

Tagy:
školství studenti rodiče školy CNN Prima NEWS žáci K věci ministerstvo školství podnikatel distanční výuka školní rok zakladatel prezenční výuka společnost SCIO Ondřej Šteffl kombinovaná výuka www.scio.cz, s.r.o.