Hromady zdechlin, krutě ubití či otrávení psi. Zákon „o masovém zabíjení zvířat“ naplnil obavy

Když na konci července turecký parlament schválil kontroverzní návrh zákona, jehož cílem bylo eliminovat populaci toulavých psů v zemi, kritici ho nazývali „zákonem o masovém zabíjení“ a vyjádřili obavy, že povede k rozsáhlé likvidaci zvířat. Prezident země Recep Tayyip Erdogan jejich kritiku označil za „provokaci a kampaň založenou na lžích a překrucování“. Nejnovější snímky zveřejněné agenturou We Animals Media však ukazují, že oponenti nového zákona nebyli daleko od pravdy – jen pár dní po jeho přijetí byl nedaleko Ankary nalezen první masový hrob psů.

Fotoreportér Tunahan Turhan děsivý nález masových hrobů zdokumentoval – na fotografiích jsou těla zvířat (kromě psů také koček a ovcí) v plastových pytlích.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel homosexuální tučňák Sphen. S partnerem se proslavili odchovem mláďat, čelili i útokům

Výsledky pitvy podle instagramového účtu We Animals Media navíc ukázaly, že zvířata byla otrávena nebo násilně usmrcena. Znepokojující také je, že některá byla nalezena se svázanýma nohama.

Radikální řešení vlády

Nově schválený návrh zákona nařizuje odchyt všech psů z ulic a jejich umístění do útulků s tím, že v řadě případů může dojít k jejich utracení. Problém ale spočívá v tom, že v zemi se nachází pouze 322 útulků s kapacitou pro 105 tisíc psů, zatímco v ulicích se jich podle odhadů pohybuje přes čtyři miliony. Podle kritiků je tak vysoce pravděpodobné, že psi budou „vybíjeni využitím mezer v zákonech“, uvedl deník The Telegraph.

Poslední roky se vláda snažila omezit rychle rostoucí populaci toulavých psů – tvrdila, že za posledních dvacet let bylo vykastrováno 2,5 milionu psů. Než však toto řešení přinese výsledky, může to trvat ještě řadu let, a mezitím se toulaví psi stali pro některé obyvatele Turecka nebezpečím, píše dále médium.

Reálný problém nebo snaha o odvedení pozornosti?

Zastánci nové legislativy tvrdí, že od roku 2022 bylo v důsledku útoků psů nebo dopravních nehod způsobených psy zabito nejméně 75 lidí, včetně 44 dětí. Mezi nimi byla i desetiletá Mahra, dcera zakladatelů organizace Safe Streets, Murata a Deryy Pınarových, kterou v roce 2022 při útěku před dvěma toulavými psy srazil kamion. Rodiče Mahry tvrdí, že jejich cílem není zabíjení psů, ale zajištění bezpečných ulic. „Lidé nebudou mít strach, že je cestou do práce a z práce psi napadnou. Na druhé straně jsme vlastně ochránci zvířat, protože chceme, aby se dostali z ulic a žili v blahobytu. Překročíme tak velký milník jak pro psy, tak pro lidi,“ citoval matku zesnulé dívky web AA.

Podle odpůrců však tento kontroverzní zákon slouží spíše k odvedení pozornosti od krize životních nákladů a rostoucí inflace v Turecku. Zákon také přináší tresty pro starosty, kteří jej nebudou dodržovat – až dva roky vězení.

Opoziční Republikánská lidová strana (CHP) uvedla, že se odvolá k tureckému nejvyššímu soudu. „Vytvořili jste zákon, který je morálně, svědomitě a právně nesprávný,“ řekl poslanec Murat Emir. „Nemůžete si umýt ruce od krve,“ dodal.

Toulaví psi jsou s Tureckem spjati od nepaměti

Turecko má ke svým toulavým psům jedinečný a dlouhodobý vztah. Často se o zvířata v ulicích starají dobrovolníci a obyvatelé, kteří jim poskytují „provizorní přístřešky, jídlo a vodu“, uvedla agentura Reuters. Podle průzkumu podporuje jejich utracení méně než tři procenta občanů.

Debaty o přítomnosti psů v ulicích se vedou už několik století. V raném osmanském období byla pouliční zvířata „opatrována a chráněna“ v úctě k islámskému verši, který „přikazuje“ dobré zacházení se zvířaty. V 16. století byly přijaty zákony proti týrání zvířat a v 19. století byla v Burse otevřena první veterinární nemocnice na světě.

Na konci osmanského období se však „společenské a politické postoje začaly měnit,“ připomíná deník The Week. Modernizace a westernizace vedly k „zátahům na pouliční zvířata“. V roce 1910 bylo dokonce z istanbulských ulic odvezeno 80 tisíc psů na ostrov v Marmarském moři, kde zemřeli hlady.

Nyní jsou občané „rozděleni“ na ty, kteří věří, že psi jsou „nebezpeční a špinaví“, a na ty, kteří „trvají na tom, že jsou nedílnou součástí“ turecké kultury.

Do boje se vydali organizace i místní

Do boje proti zákonu, který počítá s usmrcováním zvířat, se pustili nejen místní, kteří pořádají hromadné protesty, ale i evropské organizace. „Jsme naprosto šokováni krutostí turecké vlády, která schválila zákon o utracení opuštěných psů. Že to vláda myslí opravdu vážně, dokazuje i to, že turečtí ochránci zvířat už našli masový hrob zavražděných psů a koček poblíž Ankary,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Marie Kolářová z organizace Svoboda zvířat.

„Vznikla petice proti zákonu, ke které jsme se připojili i my a má už přes 96 tisíc podpisů. Organizace píší dopis tureckým představitelům. Situaci pečlivě sledujeme. Takto krutý zákon vůči psům je v Evropě naprosto bezprecedentní, ačkoliv bohužel víme, že takové věci se dějí například i v Rumunsku či Bosně a Hercegovině. Podle nás nemají takové praktiky v moderní společnosti místo,“ dodala Kolářová. Petice je k dispozici je zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čipování koček by v Česku mohlo být povinné. Ročně jich na ulici skončí až 30 tisíc

Tagy: