Zámek Chudenice: Miminko v komíně a paranormální jevy. Hašler tu složil svůj slavný hit

Dobová výbava Zámku Chudenice

Zámek Chudenice

Uprostřed Chudenic na Klatovsku stojí zámek, který je nejstarší zdejší památkou a kdysi býval sídlem prastarého šlechtického roku. Ještě před zámkem na tomto místě stávala gotická tvrz.

Legenda praví, že kolem roku 1120 ve válkou zmítané zemi chůva ukryla miminko, potomka zdejšího pána, před nepřítelem. Děťátko prý uložila do komína v kuchyni. „Po několika dnech, kdy byly boje ukončeny, slyší lidé pláč. A vynášejí z komína malého chlapce, který byl celý černý a zvolají: ,Aj, černý chuděnec!‘ A vývojem českého jazyka z onoho černého chuděnce vznikl Černín a z chuděnce vznikly Chudenice,“ vypráví zdejší průvodkyně Marie Lodek.

Předzvěst smrti

Šlechtický rod se i přes mnohá příkoří postupem let rozrostl. Černínové pak nechali tvrz přebudovat na zámek a nesmazatelně se v následujících staletích zapsali do historie městečka. „Černínové z Chudenic svůj lid vždy milovali a vždy za nim stáli. Vždy se jim snažili zabezpečit práci,“ říká dále průvodkyně.

„Černínové jako významný a starý šlechtický rod pochopitelně měli i svůj vlastní erb. Tři bílé pruhy jsou řeky, které protékaly jejich panstvím. Je to Úhlava, Úslava a Vltava. A písmena jsou císařové, pod kterými sloužili. Rudolf, Matyáš a Ferdinand l. a ll.,“ vykládá kastelán Ludvík Prouza, který před kamerou pořadu Prima Česko míří do jedné z místností, které jsou součástí prohlídkového okruhu. Do ložnice. „To byla ložnice Humprechta Černína. Podle pověsti se mu tady zjevil anděl, který mu zvěstoval smrt. Hrabě skutečně za tři dny umírá. Jeho potomci pak anděla nechali vymalovat do klenby této místnosti.“

Černínové byli známí tím, že milovali zvířata, a zejména psy, ti byli regulérními členy rodin. A nechávali si je dokonce malovat v životní velikosti. Vidět je lze na zdejších obrazech.

ČTĚTE TAKÉ: Připomíná procházku rájem: Údolí Peklo nabízí skalní byty i panenskou přírodu

Slavní myslitelé na Zámku v Chudenicích

Díky rodině se obec na Klatovsku stala centrem, kam se sjížděla spousta velikánů tehdejší doby. Třeba filolog, kněz a historik Josef Dobrovský. „Neboli Modrý Abé byl učitelem Černínských dětí. Byl to velký myslitel a učenec,“ vykládá Marie Lodek. V expozici je také k vidění portrét Josefa Dobrovského a hned vedle jeho busta.

V Chudenicích strávil spoustu času i známý skladatel Karel Hašler. Právě na zdejším křídle složil slavnou píseň Po starých zámeckých schodech. „Sem poprvé přijel v roce 1934, když se tu natáčel film Za ranních červánků. Karel Hašler v něm hrál hlavní roli Josefa Dobrovského. A zdejší kraj si zamiloval natolik, že ze sem pak jezdil pravidelně,“ uvádí kastelán Ludvík Prouza.

Kromě krásného okolí a bohaté historie objektu dnes na zámek turisty láká ještě jedno – paranormální jevy. Ty se v zámku poprvé objevily poté, co byl v zámku vyvěšen obraz, na kterém je zachycen Jan Humprecht Černín. „Jsou slyšet tady kroky. Je slyšet cinkání klíčů, dětský křik a pláč a otevírají se nám tady dveře. Je opravdu nepříjemné, když sem musíte jít v noci, když je poplach a podobně,“ přiznává.

Tagy:
komín průvodce zámek šlechta tvrz Česko okres Klatovy Josef Dobrovský Chudenice Karel Hašler Černín