Zámek Savoia u Prahy prošel originální dostavbou. Nejen do vinárny vedou jeho tajné chodby

Patří k nejstarším šlechtickým sídlům u nás. A do roku 2007 byl na seznamu nejohroženějších památek a hrozila mu i demolice. Barokní zámek Savoia ve Škvorci nedaleko Prahy se ale nakonec dočkal záchrany. Pochlubit se může i kuriozitou. Je to jediný český zámek, který se podařilo nejen zrekonstruovat, ale i z části dostavět, získal za to ocenění od památkářů.

Barokní zámek Savoia najdete v městysu Škvorec východně od Prahy. I přesto, že se jedná o malé městečko, může se pochlubit téměř tisíciletou historií. Na místě dnešního zámku původně stál gotický hrad, který byl založen kolem roku 1279. „Nejstarší zmínky o tomto hradu, respektive zámku pocházejí ze 13. století za vlády nechvalně proslulého Domaslava ze Škvorce,“ vykládá historik Jan Psota.

Od dob Domaslava se na zámku vystřídala celá řada majitelů, za kterých bylo sídlo přestaveno na renesanční, jak dále upozorňuje Jan Psota. „Byl to Domaslav ze Škvorce, po něm Olbramovici, Klinštejni, Smiřičtí ze Smiřic a naposledy knížata z Lichtenštejnu.“

Jak šel čas, zámek se rozrůstal a vzkvétal. Dočkal se podle historika i několika výrazných architektonických přístaveb. „Největší rozkvět zámek zažil za Zikmunda Smiřického v 16. stol. A za vévodkyně Marie Terezie Savojské. Dá se říci, že se vymykala z takového šlechtického života. Zatímco šlechtici trávili vánoční svátky ve velkých městech, jako je Vídeň, ona je trávila na zámku ve Škvorci.“

Z tohoto období se zámek může pochlubit opravdovou raritou. „V průjezdu zámku se nachází renesanční vrátnice spojená se zbrojnicí, která pochází ze 16. století. Je to unikát, protože jinde na hradech a zámcích taková zbrojnice a vrátnice není,“ říká v pořadu Prima Česko Jan Psota.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Parádní výhled, podzemní lednice i úchvatná historie: Navštivte vodní hrad Lipý

Legenda o zlatém pohárku

A podobně jako je tomu také u jiných památek, začaly se i tady mezi lidmi tradovat legendy. „V jednom letním dni si Terezie Savojská spouštěla z okna hedvábnou nit, na které byl pověšen zlatý pohárek. Ten si spustila do hradní studně a bohužel se jí jednou utrhl a prý je dodnes někde na dně,“ líčí Jan Psota.

Za návštěvu stojí také koncertní síň, která v minulosti sloužila jako zimní zahrada. Na freskách si lze všimnout tradice židovství. Na zámku byla v polovině 19. století synagoga.

Tajné dveře a záhadný kocour

Zámek Savoia ukrývá i několik tajných dveří. Jedny vedou skrz knihovnu. Pokud vezmete za správnou knihu, otevře se vám průchod do dalších prostor. „Tajné dveře sloužily k nepozorovanému úniku z hradu nebo zámku. Bývaly vždycky jenom krátké, odváděly pozornost,“ říká k nim Jan Psota.

Tajných průchodů tady ale můžeme najít vícero. Projít se dá třeba zrcadlem nebo stěnou do dnešního vinného sklípku, který původně plnil úplně jinou funkci. Sloužil jako vězení. Lidově se mu přezdívalo Kocour.

Chátrání a nové začátky

Smrt kněžny Savojské v roce 1772 přinesla zkázu i zámku. Začal pustnout a chátrat. A to natolik, že se zařadil na seznam nejohroženějších památek Česka, dokonce byl určen k demolici. Jeho zachráncem se v roce 2008 stala šlechtická rodina Salvatore-Eremeev, která památku z části zrekonstruovala. „Jsem pyšný na to, že zámek dokonce dostal vyznamenání od památkářů. Je to jediný zámek v Čechách, který byl nějak dostavěn. Z ruiny vznikl objekt, který se dá využít pro společenské účely a kde to žije,“ svěřil se Dmitry Eremeev, majitel zámku.

Zrekonstruovaná je zatím jen část zámku, ta další na úpravy teprve čeká. „Máme stavební povolení a územní rozhodnutí na dostavbu severního křídla zámku. Ale je to otázka času. Doufám, že do konce života to zvládnu,“ vykládá o svých plánech majitel.

Kromě kulturních akcí během celého roku a hromadných prohlídek nabízí škvorecký zámek Savoia i celou řadu koncertů a setkání. A kdo chce, může relaxovat třeba při pikniku v trávě v zámecké zahradě.

Tagy:
hrad historie zámek Marie Terezie pořady CNN Prima NEWS demolice synagoga Česko Praha Savojsko Škvorec Dmitry Yeremeyev Marie Terezie Savojská Zikmund II. Smiřický ze Smiřic