Rakušan si z nás dělá legraci, zlobí se Zaorálek kvůli střelbě na UK. Policie prý jen mlží

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

K VĚCI (16)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyvodit důsledky. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), který byl v době útoku ve třetím patře budovy. Studenti mají podle něj mnoho otázek, na které nikdo neodpovídá, doporučuje proto zřídit parlamentní vyšetřovací komisi komunikující i s nimi.

Lubomír Zaorálek se během střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nacházel ve třetím patře. Se svými studenty se po útoku již několikrát sešel, aby tragickou událost probrali. Stále prý mají celou řadu otázek. „Panuje dost velká nespokojenost s tím, jak spousta věcí zůstává tabu,“ řekl Zaorálek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. „Bavím se se studenty, kteří pachatele znali. Tvářit se, že ho škrtneme, že na to zapomeneme, je podle mě chyba,“ dodal Zaorálek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fakulta měla spustit krizový plán, namítl expert k vyjádření univerzity. Policie se zastal

Zároveň podotkl, že podle studentů policie neříká pravdu. „Jestliže tvrdí, že měla informace, že dotyčný má na Celetné většinu výuky, tak to prostě pravda není, protože on měl většinu výuky na Filozofické fakultě na Palachově náměstí. To, že policie tuto budovu pominula, je nepochopitelná chyba,“ sdělil Zaorálek.

„Dvě hodiny měli hypoteticky všechny informace pohromadě. Jak to, že to nikdo nevyhodnotil, jak to, že nevěděli, že má osm zbraní?“ tázal se Zaorálek. Na otázky ale dle něj nikdo neodpovídá. „To, co slyšíme, je jenom mlžení. Nacházíme se v jakémsi informačním vakuu,“ dodal.

Celou událost má ještě prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta ale bude mít výsledky nejdříve na jaře. „Mně to celé připadá naprosto vadné. GIBS má zkoumat trestné činy policistů, ale tady jde o zkoumání možného systémového selhání policie. Vůbec nevím, jak by tohle GIBS chtěla projednávat,“ řekl Zaorálek. Dodal, že GIBS nemá odborníky, kteří by tento typ události mohli posoudit. „A čekat do jara, že to GIBS vyšetří? To si z nás pan ministr vnitra Vít Rakušan dělá legraci,“ kroutil hlavou Zaorálek.

Dosavadní práci policie prý nedůvěřuje. „Jeden policista podává každý týden zprávu o tom, jak druzí policisté konali všechno perfektně. Jediné řešení je zřízení parlamentní vyšetřovací komise, která si bude zvát i studenty, kde bude jistota, že se žádná otázka nezamete a bude se hledat způsob, jak na to odpovědět,“ míní Zaorálek. Rakušan by podle něj měl vyvodit důsledky. „Byl schopen vystoupit jen několik hodin po tom, co se tam stalo. Bylo tam 14 mrtvých a on okamžitě říkal, že zásah byl vynikající. On to zpolitizoval od prvního okamžiku,“ řekl Zaorálek.

Kritizoval také postup vynášení zraněných z budovy. „Studenty nosili ze čtvrtého patra, pak je položili před fakultu na zem v té prosincové zimě a pak je znovu přenášeli za Rudolfinum. Zdravotníci tvrdili, že se báli nástražného systému nebo dalšího střelce. Tyhle legendy způsobily, že se studenti nosili nadvakrát a že tam trávili desítky minut na dlažbě. Tohle je ideální systém, když jde o život?“ ptal se Zaorálek.

Vnitřní kontrola policejního prezidia ale označila zásah za správný, a to při střelbě i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad však doporučil zlepšit krizovou komunikaci se zástupci institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát. V souvislosti s ochranou takzvaných měkkých cílů pokládají zástupci ministerstva vnitra za zásadní to, aby si vysoké školy vypracovaly vlastní hodnocení ohroženosti. Varovali před přijímáním plošných opatření a před „zbrklým nákupem technických zařízení bez předešlých řádných analýz rizik a hrozeb“.

Tagy:
policie střelba Lubomír Zaorálek Vít Rakušan GIBS svědek střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy