Potvrzeno. Apple ustoupil EU, nový iPhone 15 nabijete s USB-C. Došlo i na model z titanu

Nová řada chytrých telefonů iPhone představena. Budou nakonec mít USB-C konektor.

Apple představil iPhone 15 Pro

Spekulacím je konec. Dlouho očekávané odhalení nové série chytrých telefonů iPhone potvrdilo, že se nadcházející vlajková loď společnosti Apple neobejde bez USB-C kabelu. Ten protlačila Evropská unie ve snaze sjednotit konektory chytrých zařízení. Čerstvě představený iPhone 15, který se mimo jiné chlubí i vyšším výkonem, lepším fotoaparátem či vylepšenými funkcemi, se začne prodávat už za několik týdnů, české ceny ale zatím nejsou známy.

Apple doposud u telefonů iPhone používal vlastní konektor nazvaný Lightning. Evropská unie však loni schválila nařízení, podle kterého budou muset výrobci od podzimu příštího roku používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C. Společnost Apple již dříve přešla k systému USB-C u svých počítačových tabletů iPad a notebooků MacBook, u telefonů iPhone se však této změně bránila. Viceprezident firmy zodpovědný za globální marketing Greg Joswiak nicméně loni připustil, že firma bude muset požadavku Evropské unie vyhovět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupenka do světa her, ale i mobilů a technologií. Začíná nový pořad Enter na CNN Prima NEWS

Americkou cena iPhonu 15 i jeho vylepšené varianty iPhone 15 Plus stanovil výrobce na 799 dolarů (přes 18 tisíc korun), respektive 899 dolarů (přes 20 tisíc korun). Na trh se oficiálně dostanou v pátek 22. září, předobjednávky nicméně začnou o týden dříve, tedy tento pátek. České cenovky tradičně nebudou tak milosrdné. Za základní verzi „patnáctek“ zaplatí čeští zákazníci okolo téměř 24 tisíc korun, alespoň podle předobjednávkové webové stránky.

Co se týče vzhledu, zde došlo jen na kosmetické úpravy v rámci mezí, od předešlých generací iPhonů se tudíž nejnovější přírůstek příliš neliší. Hrany se výrazně uhladily a nově jsou mírně zaoblené, na zádi má zařízení matný finiš. Kombinace hliníkové konstrukce a skla nadále zůstává, stejně jako rozložení tlačítek pro ovládání hlasitosti. Barevné varianty rovněž nepřekvapí – k mání bude modrá, růžová, žlutá, zelená a černá varianta mobilu.

Displej se dočkal ostrého a světelného Super Retina XDR panelu s dvojnásobným venkovním jasem ve srovnání s předchozí generací iPhonů. Na horní části se objevil tzv. Dynamic Island s rozšířenými funkcemi pro jednodušší ovládání aplikací v telefonu či lepší přehled o klíčových informacích.

Hlavní fotoaparát se opírá o 48megapixelový senzor, který podle Applu zvládne vykouzlit obstojné fotky i za výrazně zhoršených světelných podmínek. Doplňující ultraširokoúhlá 12megapixelová čočka možná nedozná takových kvalit jako hlavní senzor, díky umělé inteligenci se mají uživatelé prý těšit na výrazně lepší výstupy než u iPhonu 14.

Během odhalení došla několikrát řeč na umělou inteligenci, která pomůže s ořezem fotek bez větší ztráty kvality či pořizováním portrétových snímků. Zázraky strojového učení se mají promítnout v kvalitě telefonních hovorů, kdy upřednostní lidský hlas volajících před ostatními zvuky a ruchy.

Technické vnitřnosti nikoho příliš nepřekvapí. Telefon pohání šestijádrový čip A16 Bionic, který se už loni objevil v iPhonu 14 Pro. O výkon nicméně nebude nouze, pro drtivou většinu uživatelů bohatě postačí. Výdrž baterie výrobce vyčíslil na zhruba 26 hodin, byť zde záleží na samotných majitelích mobilů, jak často a na co budou iPhone 15 používat. Čím náročnější aplikace, tím rychleji bude zařízení ubývat „šťáva“.

Přišla také řeč na konektivitu. Díky druhé generaci ultrapásmovému čipu U2 se má výrazně zlepšit vyhledávání zařízení a navigaci – i třeba při shledávání s přáteli na přelidněných místech. Apple zdůraznil rovněž propracovanější systém nouzových signálů a propojení se záchrannými složkami v momentě, kdy se majitel iPhonu dostane do velké nouze. Velkém otazníkem ovšem bude, nakolik budou podobné funkce dostupné v Česku.

Titanová novinka za velký peníz

Nejluxusnější a nejvýkonnější řada iPhone 15 Pro se může pochlubit titanovým šasi, které je podle amerického technologického giganta nejen odolnější, ale také lehčí. Přístroj se dočkal také programovatelného tlačítka, zbrusu nového čipu Apple 17 Pro s výkonným grafickým jádrem či pětinásobného teleobjektivu. Ani „Pro“ varianta neutekla unijnímu nařízení, bude tedy rovněž disponovat USB-C konektorem.

Česká cena by měla začínat na necelých 30 tisících korun. Za nejdražší (s největším 1TB uložištěm) ale fanoušci nakousnutého jablka zaplatí 48 tisíc korun.

Tagy: