Zase tolik důvodů pro naštvanost nemáme, tvrdí Fiala. Vzpomněl slavná slova Václava Havla

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se 26 let od známého projevu prezidenta Václava Havla, v němž označil atmosféru ve společnosti za „blbou náladu“, zamyslel nad aktuálním děním. „Leckde čtu, že zase máme ‚blbou náladu‘. Myslím ale, že je přesnější si přiznat, že s mírnými přestávkami tady tento pocit přetrvává už pěkně dlouho. Když se ale rozhlédneme kolem sebe, podíváme se na fakta a srovnáme si to s jinými zeměmi, tak zjistíme, že zase tolik důvodů pro skepsi a naštvanost nemáme,“ prohlásil premiér. Jeho výroky na sociálních sítích vzbudily rozporuplné vášně.

Fiala na sociální sítí X připomněl, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí světa. „Prakticky neznáme nezaměstnanost. Patříme k nejrozvinutějším státům na naší planetě, ekonomicky a vlastně z jakéhokoliv hlediska. Kvalita našich veřejných služeb je vysoká, a to i ve srovnání s bohatšími zeměmi,“ míní premiér. Zároveň upozornil, že máme fungující demokracii, a i když je podle něj stále co zlepšovat, „blbou náladou“ to rozhodně nespravíme.

ČTĚTE TAKÉ o sporu u Pirátů: „Komančské“ a „plzeňské“ křídlo? Členové se neshodli na nominaci Gregorové

Naštvanost a skepse nás naopak podle něj jen oslabují. „Přitom je důležité, jak o sobě a světě kolem nás uvažujeme. Jak přemýšlíme o svých možnostech, o své budoucnosti. Nakolik si věříme, že dokážeme věci úspěšně ovlivňovat. Každý z nás má možnost s ‚blbou náladou‘ bojovat,“ míní Fiala.

A kde podle něj „blbá nálada“ vzniká? „Vytváříme si ji třeba i nenávistnými komentáři na sociálních sítích. Jejím zdrojem je pesimismus a nedůvěra. Blbá nálada je nakažlivá a otravuje svět kolem nás. Jenže skepsí, naštváním a škarohlídstvím se ještě nikdy žádný problém nevyřešil,“ konstatoval s tím, že je jenom na nás, jestli chceme mít „blbou náladu” další desetiletí, nebo jestli chceme naši zemi měnit k lepšímu.

„Když už vzpomínám na Václava Havla, tak raději než ‚blbou náladu‘ připomenu jiná jeho slova: ‚Naděje není přesvědčení, že něco dopadne dobře, nýbrž jistota, že něco má smysl.‘ A to je myslím docela dobrý návod, jak se zbavit skepse a hledět do budoucna s nadějí. To určitě smysl má,“ zakončil myšlenku premiér.

Úvaha vzbudila vášně

S postojem premiéra však ne všichni na sociálních sítích souhlasili. „Máme nejdražší bydlení v Evropě, nejdražší potraviny v Evropě, nejdražší data v Evropě,“ upozornil předsedu vlády kriticky jeden z uživatelů. „Jako váš volič nijak blbou náladu nemám. Jenom jsem vámi strašně zklamaný a nejde mi brát vás vážně,“ píše další.

Jiní však Fialu chválí. „Velmi dobře popsáno, díky za to, pane premiére,“ napsal jeden ze spokojených. „Souhlasím, trošku pozitivnější myšlení by nám neškodilo. Rozhodně se nám totiž nevede nijak špatně,“ napsal jiný.

Kritika z opozičních lavic

Na další problémy ukazuje také opozice. „Miliony zaměstnanců zažijí v únoru šok. Jejich čistá mzda totiž klesne. Ti, kterým zaměstnavatel nezvýší plat nebo mzdu, přijdou jen kvůli nemocenské o tisíce ročně. A nejtragičtější na tom je, že stát tím nezíská ani to, co věnoval zahraničním obchodním řetězcům na nižší DPH,“ upozornila na jeden z možných problémů exministryně financí Alena Schillerová.

„Fialova vláda doslova zbídačuje český národ. Polovina Čechů dokáže spořit jen do dvou tisícovek měsíčně, dalších 40 procent pak mezi dvěma a deseti tisíci korun. Jen 11 procent je schopno uspořit víc. A zhruba každý šestý nespoří vůbec nic, nebo maximálně do pětistovky měsíčně. Není divu, když Fialova drahota odírá lidi o peníze. O další peníze je vláda obere rekordním zvyšováním daní,“ nešetřil kritikou předseda SPD Tomio Okamura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předseda vlády Petr Fiala v pořadu CNN Prima NEWS Co na to premiér zhodnotil nejen stav českého zdravotnictví nebo zdražování potravin. Na celý pořad se podívejte ve videu níže.

Tagy: