Zazimujte jiřiny a mečíky včas, jinak přijdete o úrodu

I okrasné rostliny ještě na podzim potřebují vaši péči. Jiřiny a mečíky je potřeba zazimovat, aby hlízy přežily a na příští rok zase krásně vykvetly. Jaká pravidla má jejich příprava a uskladnění?

Jiřina je trvalka, latinským názvem Dahlia hortensis, původem z jižní a střední Ameriky. Dorůstá výšky až 120 cm a ty největší květy mohou mít až 24 cm v průměru. Je typickou podzimní rostlinou, počasí v tomto ročním období jí vůbec nevadí. Kvete po dlouhou dobu – někdy až do prvních mrazíků. Pokud už ale mráz spálil květy, je nutné je zazimovat. Jakmile rostliny přejdou mrazem, začnou žloutnout a hnědnout. Rostliny ostříhejte – nechte jen asi 10 cm. Hlízy potom vyndejte. Ideální jsou na to vidle, kterými je nepoškodíte. Naše babičky ještě měly ve zvyku tyto dvě činnosti dělat zvlášť, v rozmezí jednoho až dvou dnů.

K zazimování si vyberte jen nepoškozené kusy. Jinak by mohly začít hnít a přenést to i na ty zdravé. Z hlíz je potřeba otřepat zeminu. Potom je dejte na dobře větrané místo a nechte je pár dnů sušit. Nejlepší je kvůli dutým stonkům položit je tak, aby z nich vytekla voda. Pak je přendejte do bedýnek tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Můžete je také uložit do suchého písku nebo hoblin. Abyste na jaře věděli, které hlízy jsou které, označte si je. Budete tak moct jednoduše jiřiny vysadit podle svého uvážení. Hlízy pak udržujte po celou dobu v suchu. Umístěte je potom na tmavé místo, kde nepromrznou. Teplota by měla být stabilní po celou dobu, a to kolem 10 °C. Pravidelně je během tohoto období kontrolujte a vyhoďte ty, které jsou špatné.

S výsadbou můžete začít zhruba v polovině května. Namočte je na jeden den do vody, rychleji se ze zimního spánku vzpamatují. A pokud byste si jejich květy chtěli užívat ještě dříve, předpěstujte si je doma. Nechte je na místě, kde bude kolem 15 °C a vysadit je můžete už v únoru.

Mečíky, nebo také gladioly, rozzáří zahradu velkými, zářivými květy. Jejich latinský název Gladiolus má své opodstatnění – ve starém Římě byl mečík rostlinou gladiátorů, a to pro svůj tvar připomínající meč.

Hlízy mečíků jsou odolné a mohou přes zimu zůstat venku v zemi. Jejich zazimování je ale bezpečnější. Máte jistotu, že opravdu vydrží. Vyndejte je, jakmile začnou listy žloutnout, odumírat. Mělo by to být zhruba do poloviny října podle odrůdy. Pokud je necháte déle, bude jejich kvalita klesat. Vhodné je to zejména pokud pár dní nepršelo, budou se vám lépe vyrývat. Z hlíz oklepejte zeminu. Stonky zakraťte co nejvíce to bude možné. Hlízy nechte několik dnů vysušit.

Volte dobře větrané místo s teplotou cca 25 °C. Jestli už je vyschlá poznáte snadno. Starou hlízu se zbytkem kořenů jednoduše oddělíte. Oddělte od sebe starou a nové hlízy, kořeny i bruty (nebo také korále, malé kulovité části). Starou část s kořeny můžete vyhodit. Novou hlízu oloupejte, odstraníte tak zdroj spor hub. Znovu nechte proschnout. Nezapomeňte si je také označit. Brut dejte do papírových sáčků a uložte na suché místo o pokojové teplotě. Budou z nich na jaře nové rostliny. Vhodné je také namořit je.

Uskladněte je na místě, kde je temno, teplota kolem 5 °C a nehrozí zde mráz. Vlhkost by se měla pohybovat od 65 do 75 %. Bedýnku můžete vystlat pilinami nebo slámou. Pravidelně kontrolujte a nezdravé hlízy odstraňujte. S výsadbou můžete začít na konci dubna, kdy už bude zem rozmrzlá a trochu prohřátá.

Tagy: