Že má Šmucler na svědomí mrtvé, jsem přehnal, uznal Flegr. Najde si jiného zubaře?

Jaroslav Flegr

Co Čech, to politik! s Jaroslavem Flegrem, Romanem Šmuclerem a Janem Hnízdilem

Od začátku pandemie se biolog Jaroslav Flegr s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem mnohdy neshodl. Názorový střet vyústil v obvinění Šmuclera, který měl podle Flegra „na rukou krev 30 tisíc mrtvých“. V pořadu Co Čech, to politik! však biolog přiznal, že jednal emotivně. „Když jsem zjistil, co mi vzkazoval pan doktor, byl jsem naštvaný. Normálně lidem netykám, přehnal jsem to,“ uznal.

Flegr kvůli názorovým neshodám přestal dokonce chodit do zubařské kliniky, kterou Šmucler vede. „Ještě nemám nového zubaře, ale velmi vážně o tom uvažuji,“ přiznal biolog. I přesto, že svůj výrok o krvi na rukou přehnal, stojí si za tím, že mediálně známé postavy mají podíl na tom, kolik lidí v Česku na covid zemřelo. „Opravdu se podepsali na množství mrtvých, které jsme zde měli,“ prohlásil.

Na některých věcech se ale Flegr se Šmuclerem shodne. „V poslední době jsem postřehl, že není proti vakcínám a měli bychom se naočkovat. To mu dávám vřele za pravdu. Podrobně jsem však nesledoval, co pan Šmucler říkal,“ přiznal biolog. Stomatolog naopak uvedl, že nekouká na to, co „jede v Čechách v rámci pořadů“, a spíše sleduje zahraniční informace.

I podle něj byly ale střety s Flegrem emotivní a padala „řada laických vyjádření“. Když se podívá zpětně, přiznává, že sám občas sdílel informace, které byly nepřesné. Za to však podle něj mohla pandemie a daná situace.

Budu rád, když zubaře nezmění

„Denně jsem sdílel čtyři články ze zahraničí a řada z nich byla nepřesná. Pandemie se mnohdy vyvinula jinak. Co jsme ale nečekali, že se bude měnit nakažlivost. Věřil jsem epidemiologům z USA, kdy se myslelo, že v proočkovanosti bude stačit 20 až 30 procent,“ uvedl příklad Šmucler.

Následně doplnil, že nyní k proočkovanosti podle mnohých potřebujeme 93 až 95 procent lidí. „Věda je proces, mění se a vyvíjí. Spoustu věcí jsme se ale naučili,“ doplnil.

Flegr následně na dotaz moderátora dodal, že emotivní reakce v pandemii na účet Šmuclera nebyly cílené ani nijak osobní. Věří, že jsou se stomatologem za dobře. „Doma máme rádi jeho knihy, jsou zajímavé. Pan profesor není mým pacientem, zřejmě je pacientem zařízení. Budu rád, když nebude měnit zubního lékaře kvůli televizním pořadům,“ uzavřel následně Šmucler.

Tagy: