Zelená politika ohrožuje německé firmy. Situace je nebezpečná i pro Česko, varoval Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

Německu hrozí bezprecedentní úpadek průmyslu kvůli některým dopadům jeho zelené politiky, domnívá se ekonom Lukáš Kovanda. Kvůli energetickým reformám klesá konkurenceschopnost tamních firem, což může u některých z nich vést k bankrotu či odchodu ze země. Vzhledem k ekonomické provázanosti se západním sousedem je současný stav nebezpečný i pro Českou republiku, zhodnotil ekonom v pořadu SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK na CNN Prima NEWS.

Kovanda ve svém varování vycházel z vyjádření německé obchodní a hospodářské komory. „Zemi hrozí deindustrializace jako nikdy v dějinách. Je to varovné samozřejmě i pro Českou republiku, která je na Německo navázaná. Trochu to souvisí s neefektivitou eura. Německo posílá hodně peněz na jih eurozóny. Zejména jde ale o energetickou přeměnu, kterou Německo provádí už několik let,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důležitá je spokojenost občanů, ne STAN. Škrtat se musí všude, pálí Pospíšil do vlastních řad

Německé firmy se k energetickým reformám prý staví kriticky. „Podle aktuálního výzkumu německé hospodářské komory vnímá přeměnu negativně více než 50 procent tamních firem. Podle šetření zároveň třetina průmyslových podniků v oblasti zpracovatelského průmyslu buď už uskutečňuje, nebo zvažuje odchod ze země. To je něco, co se deindustrializaci už blíží, což je nebezpečím i pro Česko,“ zhodnotil Kovanda.

V eurozóně může hrozit i vládní bankrot

Energetická přeměna pramení podle Kovandy ze zelené politiky: „Přeměna má vést k tomu, aby bylo Německo více zelené, když to řeknu velmi jednoduše. A zároveň, aby bylo bezjaderné. To se mu už podařilo, protože všechny své reaktory vyplo. Nyní chce být ještě zelenější, tedy opírat svoji energetiku o sluníčko a vítr. Jenže v takovém případě potřebuje záložní zdroj – plyn. Ten Němci chtěli brát od Rusů, ale teď ho musí brát dráže třeba z Norska, Kataru nebo Spojených států. To vede k prodražení energií.“

Proto podle ekonoma firmy „v docela širokém měřítku“ zvažují odchod do zahraničí. „Proto omezují své investice, a proto také například hrozí růst úroků dluhopisů německých firem a obecně růst úrokových sazeb napříč eurozónou. To by vedlo k tomu, že by se vládám zemí eurozóny prodražily dluhy, a přiblížila by se hrozba bankrotu některé z nich,“ varoval Kovanda.

Více o tom, proč dnes již eurozóna není elitním klubem nebo kam investovat, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velká část ministrů je mentálně zamrzlá. Zapšklá ODS brzdí modernizaci Česka, říká Pirát Peksa

Tagy:
Německo ekonomika Lukáš Kovanda firmy energetika reforma Česko zelená politika Svět financí s Trinity Bank