Zelenskyj ostře k Západu: Opravdu musely zemřít stovky lidí? Připravujeme se na další útoky

Prezident Volodymyr Zelenskyj.

Masakr v Buči u Kyjeva Rusko označilo za podvod

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se opět pustil do Západu. Ve svém tradičním videoprojevu osočil představitele USA a evropských zemí, že jejich tvrdší reakce přišla pozdě, až po drastických záběrech z města Buča. Rusům pak vzkázal, že ví o jejich dalších plánovaných útocích.

„Všiml jsem si reakce vůdců demokratického světa na to, co viděli v Buči. Sankce s ohledem na ruský masakr civilistů musí být konečně mocné. Ale bylo opravdu nutné čekat, až přestanete mít pochybnosti? Opravdu musely stovky našich lidí zemřít v agónii, aby někteří evropští lídři konečně pochopili, že ruský stát si zaslouží tu nejtvrdší reakci?“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinské úřady i svědci tvrdí, že ruští vojáci v Buči, kterou sám Zelenskyj navštívil, zabili stovky civilistů. Na satelitních snímcích americké společnosti Maxar z konce března je patrný asi 15 metrů dlouhý příkop v místech, kde se později našel masový hrob. Další těla zastřelených, některá z nich s rukama svázanýma za zády, ležela na ulicích.

Podle Kyjeva se zatím v okolí metropole našlo 410 zabitých civilistů. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k vyšetřování Mezinárodní trestní soud (ICC). Rusko obvinění ze zločinů odmítá. Ministr zahraničí Sergej Lavrov fotografie označil za „falešný útok“ na Moskvu. Snímky byly podle Rusů pořízeny na „příkaz“ Spojených států.

Zelenskyj opět zdůraznil, že reakce Západu přichází pozdě. „Láme to srdce mně i každému Ukrajinci. Teprve nyní slyšíme od všech světových lídrů prohlášení, která měla zaznít už dávno, když už bylo všechno zcela jasné,“ dodal.

Neobviňuji vás, ale mohli jste pomoci

Konkrétní kroky oznámily Německo a Francie, které vyhostí ruské diplomaty. Z Litvy musí odcestovat ruský velvyslanec. Také další země požadují vyšetření zločinů, o nichž politici mluví jako o válečných nebo jako o genocidě, USA pak vyzvaly k dalším sankcím.

„Ještě jednou zdůrazňuji, že Ukrajina musí dostat všechny potřebné zbraně, aby co nejdříve vyhnala okupanty a osvobodila naše města. Kdybychom už dostali, co jsme potřebovali – letadla, tanky, dělostřelectvo a protiraketové systémy – mohli jsme zachránit tisíce lidí. Neobviňuji vás, obviňuji pouze ruskou armádu. Ale mohli jste pomoci,“ vzkázal Západu.

Rusko podle expertů přehodnotilo strategii a přesouvá svá vojska hlavně na východ a jihovýchod Ukrajiny. „Nadále se připravujeme na ještě brutálnější činnost okupantů. Víme, co se chystají udělat v Donbasu nebo u Charkova,“ podotkl prezident.

Rusko už podle něj ve zmíněných oblastech soustřeďuje značné množství vojenské techniky a vybavení. „To dokazuje, že sankce uvalené na Rusko nestačí. Bude jich potřeba ještě víc,“ dodal.

Tagy: