Zelenskyj žárlí na Zálužného. Je to úspěšný vojevůdce a jediný politický konkurent, říká Just

Prezident Volodymyr Zelenskyj se náčelníkem generálního štábu Valerijem Zálužným (vlevo) a šéfem letectva Mykolou Oleščukem (vpravo)

360° 4.12.2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žárlí na náčelníka generálního štábu Valerije Zálužného. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil rusista a spolupracovník redakce v Moskvě Jiří Just. Zatímco současná hlava státu podle něj vystupuje více jako politik, který si získal na začátku konfliktu srdce Západu, náčelník štábu se prezentuje jako voják. Odborník mimo jiné řekl, že vyhlášení prezidentských voleb by pro zemi ve válečném stavu nebylo příliš vhodné.

Zjištění, že Zelenskyj při komunikaci s veliteli ozbrojených sil obchází náčelníka generálního štábu Zalužného, považuje Just za závažný problém. „Jsou to spíše politické problémy, jenže na pozadí válečného konfliktu. Prezident nejspíše na Zálužného trochu žárlí kvůli jeho aureole úspěšného vojevůdce,“ myslí si expert. O interních neshodách uvnitř velení státu se prý hovoří dokonce už od začátku roku.

K TÉMATU: Solovjovová kritizuje Rusko. Útočíme na LGBT a přijímáme Hamás, tepe dcera propagandisty

Just připomněl, že kromě velitele štábu Zálužného nemá Zelenskyj reálnou politickou konkurenci. Nadhodil i rozdíly mezi oběma aktéry. „Zelenskyj nastoupil do své funkce jako showman, a tak se i profiloval. Nemyslím to v žádném špatném slova smyslu. Na začátku války dokázal mediálně prodat Ukrajinu, získal si srdce Evropy, potažmo celého Západu. Zálužnyj je na druhé straně voják, který dokázal vyhnat ruské jednotky z Černihivské oblasti i Chersonu, zčásti také z Charkovské oblasti. Není politik, spíše jedná, a proto má onu podporu,“ ozřejmil v pořadu 360°.

Podle rusisty by bylo lepší, kdyby tamní prezidentské volby vůbec neproběhly. „Pro demokratickou Ukrajinu by to nebylo příliš vhodné. Je nutné si uvědomit, že v zemi panuje vlečný stav omezující některé demokratické principy. Jsou například omezena práva demonstrovat a tak dále,“ vyjmenoval Just.

Rusové podle experta vyčkávali na to, až dojde k zeslabení podpory ze strany západních států. „Čekali poslední půlrok, kdy Ukrajině ‚dojde munice‘ a podpora lehce ochabne, aby mohli provést svou protiofenzivu. To se jim však naštěstí nedaří ani u Avdijivky, ani u Bachmutu. Dlouhodobě prohlašují, že čekají na úplný úpadek oné podpory,“ vysvětlil expert.

I přesto si je však jistý, že k něčemu takovému nedojde. „Bez evropských peněz by Ukrajina v tomto ohledu zkolabovala. Aktivita obránců je přeci jen důkazem, že členské státy budou zemi i nadále podporovat,“ míní.

V Rusku podle něj stále panuje všeobecné nadšení pro vkládání prostředků do války. „Tamní společnost rozhodnutí kvituje, jelikož celou situaci vnímá tak, že vítězí, což je pro obyvatele nejdůležitější. Zatím vše zvládají,“ ozřejmil Just. Sankce považuje za efektivní způsob boje proti agresorovi. „Plnou silou začnou fungovat až za pět či 10 let. I tak na Rusy částečně dopadají, i když asi ne v takové formě, v jaké bychom si přáli,“ shrnul v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jatka na Ukrajině v listopadu pokořila všechny rekordy. Kvůli bitvě krvavější než Bachmut

Tagy:
válka Moskva Ukrajina podpora Západ sankce Jiří Just Rusko 360° Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Bachmut protiofenzíva Valerij Fedorovyč Zalužnyj