Zeman se stal zajatcem zámku v Lánech, říká politolog. Zmínil i jeho nejhorší přešlap

Miloš Zeman se z hlavy státu, která se definovala jako lidový prezident, postupem času stal zajatcem zámku v Lánech. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Exprezidentovi nejvíce vyčítá jeho snahy uplatňovat autoritářské režimy v Česku. Za deset let, kdy byl Zeman na Hradě, naopak ocenil jeho dřívější výběr ústavních soudců i přibližování prezidentské funkce občanům.

„Miloš Zeman nastoupil jako hlava státu, která se definovala jako lidový prezident, plebejec. Rád se obyčejně stravoval, pohyboval se mezi obyčejnými lidmi a vyjížděl do regionů, což ze začátku jeho mandátu byl dobrý nápad. Časem se ale stal zajatcem zámku v Lánech, i kvůli svému zdravotnímu stavu,“ uvedl Jelínek.

Připomněl, že ze začátku mandátu měl Zeman tendenci spolupracovat s dalšími ústavními činiteli, ať už v zahraniční nebo domácí politice. „Když se ale s ostatními dostal do sporu, tak začal využívat pravomoci kontroverzním způsobem. Začal se uzavírat do nejužšího kruhu svých hradních spolupracovníků. V takové situaci se projevoval ustáleným soupeřením s premiéry. Zeman měl tendenci napínat prezidentské pravomoci na maximum,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysvědčení pro Zemana: Jedničky se nedočkal. Jak ho oznámkovali Havlíček či Okamura?

Kontroverzní prezident

Podle Jelínka se Zeman choval k Ústavě nečestně. „Právě to byly věci, které do určité míry zastínily i jeho původní rozumné a chvályhodné kroky během prezidentství. Budeme na něj vzpomínat jako na rozporuplného a kontroverzního prezidenta,“ zmínil. Za deset let, kdy byl Zeman hlavou státu, ocenil jeho dřívější výběr ústavních soudců i přibližování prezidentské funkce občanům.

„Nevyčítal bych mu ekonomickou diplomacii, kterou nedotáhl do konce. Pro mě bylo největším zklamáním, že se při nástupu k moci prezentoval jako liberál. Poté se zřejmě účelově stal sociálním demokratem, a nakonec se objevoval i u populistů. Cestoval především na východ, kde se snažil učit stabilizovat společnost, například v Číně. Obdivoval autoritářské režimy a snažil se z toho něco uplatňovat i tady. To je to nejhorší, čeho se Zeman dopustil,“ dodal.

Naopak nastupující prezident Petr Pavel se podle Jelínka bude klonit k Západu. „Čekám potvrzení prozápadního kurzu, který vyznává vláda Petra Fialy (ODS) i snahu zintenzivnit transatlantické společenství, jak jsme byli zvyklí u Václava Havla. Čekám, že než na zahraniční politiku Miloše Zemana nebo Václava Klause, naváže na politiku z období Havla,“ uzavřel.

Tagy: