Pečivo nezlevní, přestože ceny obilí padají, hlásí pekaři. Ekonomové je viní z prospěchářství

Ekonomové tvrdí, že vidí další prostor pro zlevňování potravin.

Jaká bude úroda obilí a ceny pečiva

Žně jsou za dveřmi a zemědělci očekávají dobré výnosy. Trápí je ale nízké výkupní ceny. Svaz pekařů rovnou hlásí, že se zlevnění pečiva nedočkáme. Někteří ekonomové pekaře kritizují, že ceny drží vysoko, protože vědí, že se jejich výrobky nedají dovézt.

Srážky se zemědělcům spíše vyhýbaly, a to se podle Jiřího Horáka, který hospodaří na šesti stech hektarech, podepíše na výsledku sklizně. Z celorepublikového pohledu by ale měla být slušná. Podle odhadů Agrární komory se bude pohybovat okolo průměru minulých let.

ČTĚTE TAKÉ: Český řetězec v problémech: Okay zavírá pobočky a propouští zaměstnance. Nesehnal investora

Vrásky na čele ovšem zemědělcům přidávají výkupní ceny. Za kilo potravinářské pšenice v květnu dostávali čtyři a půl koruny, tedy o čtyřicet haléřů méně než v roce 2021. „Rentabilita, tedy návratnost, je velmi špatná,“ zhodnotil prezident komory Jan Doležal pro CNN Prima NEWS.

Zato pekařům nižší ceny vyhovují. Doufáme, že situace bude pokračovat a cena pečiva bude v Česku stabilní,“ sdělil výkonný ředitel Svazu pekařů Bohumil Hlavatý pro CNN Prima NEWS.

Data však ukazují, že chleba za poslední tři roky zdražil o 50 procent. A to i přesto, že pšenice stojí ještě méně než v roce 2021.

Zástupci pekařů se brání, že cenu chleba netvoří jen surovina, ale také náklady na pracovní sílu. My jsme se za dva roky dostali z 23 tisíc na 34 tisíc, takže přidání je o 50 procent na mzdách, tolik se jinde nepřidávalo,“ míní Hlavatý.

Pro některé ekonomy jsou ovšem takové argumenty jen výmluvami. „Pekárenské výrobky nemůžeme prakticky dovést, protože než bychom je dovezli, tak by ztvrdly. Český trh evidentně není dostatečně konkurenční, aby se nižší ceny výrobců projevily i v levnějším chlebu pro nás,“ řekl ekonom Petr Bartoň pro CNN Prima NEWS.

Další zdražení ze strany pekařů se do budoucna nedá vyloučit. Ziskovost se podle jejich svazu nyní pohybuje okolo pěti procent. Chtějí ovšem dosáhnout až deseti procent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejméně vypitého piva za 60 let: Češi nechodí do hospod, jsou pro ně drahé a mají jiné chutě

Tagy:
pšenice ekonom Česko Jan Doležal chléb Jiří Horák Agrární komora České republiky