Nová skrytá daň. Firmy se bouří proti placení koncesionářských poplatků a žádají o změnu

Sledování televize

Spor o koncesionářské poplatky

Firmy odmítají návrh o změně koncesionářských poplatků. Okruh platících se zřejmě rozšíří na všechny fyzické osoby a navíc i na společnosti podle počtu zaměstnanců. Zaměstnavatelé ale s touto změnou nesouhlasí, protože by za pracovníky odvedli poplatek ještě jednou. Na vládu i veřejnoprávní média proto míří kritika, že nová pravidla jsou pouze skrytou formou zdanění.

Vláda na návrh ministra kultury Martina Baxy (ODS) bude v nejbližších týdnech jednat o úpravě pravidel pro koncesionářské poplatky. Povinnost platit se má rozšířit na všechny, kteří mají zařízení umožňující příjem veřejnoprávních médií, tedy České televize nebo Českého rozhlasu. Poplatek by proto platili i ti, kteří mají tablet, mobil nebo počítač. Měsíční částka by se navíc mohla zvednout o 25 korun na 160 korun u ČT a o 10 korun na 55 korun u ČRo.

ČTĚTE DÁLE: Pro Zdechovského výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum. STAN nám „přihrál“ pár procent

Pravidla se mohou upravit i u firem. Dosud platila pro ty právnické osoby, které mají televizní či rozhlasový přijímač ke svému podnikání. Podle nových parametrů by dopadla na všechny společnosti nad 25 zaměstnanců. To se nelíbí zejména Asociaci malých a středních podniků, která je vůči dalšímu zatěžování živnostníků velmi kritická.

„Vzhledem k tomu, že návrh rozšiřuje okruh zařízení o mobilní telefony, tablety nebo notebooky, budou koncesionářské poplatky platit prakticky všechny fyzické osoby. Z drtivé většiny půjde o zaměstnance. Firmy by pak odváděly poplatek za stejné osoby ještě jednou. Nehledě na to, že zaměstnanci ve firmách tyto služby nevyužívají i v případě, kdy taková zařízení mají,“ řekl pro CNN Prima NEWS člen představenstva asociace Josef Jaroš.

Zástupci malých a středních podniků proto odmítají, aby firmy platily za služby, které jsou z jejich strany nevyžádané a které nevyužívají. „Žádali jsme proto o upuštění od nově navrženého schématu plateb podle počtu zaměstnanců. V současné chvíli se domníváme, že jde pouze o další skrytou formu zdanění firem,“ dodal Jaroš.

Proti jsou i operátoři

Proti se dříve ozvaly i Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy. Zástupci podnikatelů se shodují, že navržené podmínky se dotknou prakticky všech firem.

Nad návrhem ministra Baxy se pozastavují i operátoři působící na českém trhu. Podle novinky by totiž měli České televizi a Českému rozhlasu poskytovat data o zákaznících, kteří mají podepsanou smlouvu na internetové připojení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Juchelka: Televizní poplatky jsou pouze další daň pro každého. Osvědčily se, namítá Jakob

„V Česku se o tomto tématu měla vést delší diskuze. Z návrhu zákona totiž v tuto chvíli vyplývá, že bychom měli ‚bonzovat‘ své zákazníky, což s námi nikdo neprojednával. Do návrhu zákona se to dokonce dostalo velmi nestandardně až poté, co skončilo mezirezortní připomínkové řízení. Přijímat legislativu v České republice takovým způsobem není možné,“ řekl Jiří Grund z Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Tagy:
tablet ODS Český rozhlas Česká televize Martin Baxa poplatek Česko daň Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš