Zdraží pečivo? Konec obilné dohody zasáhne i Česko, experti popsali problém nejen pro farmáře

Pšenice v německém mlýně

Jak to bude s obilnou dohodou

Konec obilné dohody může způsobit problémy i českým zemědělcům. Poté, co se pro ukrajinský export uzavírá černomořský koridor, hrozí východní Evropě další zaplavení sklizní z Ukrajiny. Pro české zákazníky se zatím nic nemění. Do budoucna ale může hrozit další zdražení pekárenských produktů. Jejich cena přitom v posledním roce vzrostla o několik desítek procent.

Krizi kolem ukrajinského obilí způsobila ruská agrese na Ukrajině. Napadená země je známá jako „obilnice Evropy“, a proto se její omezený vývoz projevuje i na světových burzách. Během ruské invaze například prudce stoupla cena pšenice z 265 na 450 eur. Další zdražování zastavila až loňská letní sklizeň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládě chybí koule Mirka Topolánka. Stanjura nemá být ministrem už dávno, míní politolog

Česká republika je u obilovin soběstačná a tuzemský trh tak nebude mít o suroviny nouze. Problémem je ale cena, která se odvíjí právě od světových burz. Podle agrárního analytika Petra Havla je ale konec černomořského koridoru spojen i s dalšími problémy.

„Největší problém vidím u logistiky. Export bude možný pouze přes severní cestu neboli přes Polsko. Jak víme z letošního jara, tak se mohou dodávky ztrácet a dostávat do jiných zemí. Pokud si vezmeme reexporty, tak ty jsou v Evropě těžko dohledatelné,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel. Narážel tím na komplikace, které se vyskytly na začátku letošního roku. Kvůli vysokým dodávkám obilí dokonce Slovensko, Polsko a Maďarsko sáhly k zákazu prodeje této komodity.

Této skutečnosti si všímá i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle kterého se může opakovat situace z jara. „Českým zemědělcům hrozí, že dojde k zaplavení trhu ukrajinským obilím. Státy, které dříve přišly se zákazem, to dělaly kvůli klesající ceně. S nižšími zásobami obilí by hrozilo, že k vyšší ceně skutečně dojde,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Cena pečiva výrazně neklesá

Oba analytici se shodují, že zatím se vyšší cena pečiva očekávat nedá. Důvodem je, že právě probíhá sklizeň a nejsou jasná čísla. Kromě toho už jsou nyní ceny pekárenských výrobků velmi vysoké. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena mouky od ledna 2022 do června 2023 o 52 procent. Pečivo zdražilo za stejnou dobu o 28 procent a konkrétně chléb o 31 procent.

Cena navíc od začátku roku výrazně neklesá. Chléb zlevnil o 0,2 procenta a pečivo je na stejné úrovni. Pokles je mírně patrný jen u mouky (-2,8 %).

Podle Kovandy ale může hrozit, že se ceny pekárenských výrobků zvýší až od roku 2024 nebo 2025. „Burzy se totiž dívají velmi dopředu a dramatický nárůst ceny by hrozil v případě, že by docházelo i ukrajinské obilí. V České republice bychom to pocítili u dražších výrobků,“ dodal.

Tagy: