Zemětřesení vyhnalo rodinu na hřbitov. Žít mezi hroby není to nejhorší, popisuje otec Ali

Nevšedním způsobem se po katastrofálním únorovém zemětřesení v Turecku rozhodl chybějící střechu nad hlavou řešit hrobník Ali Dogru. S celou svou rodinou se přestěhoval na hřbitov ve městě Iskenderun, kde pracuje. Píše o tom web Aljazeera.

Hrobník Ali, který se podílel na pochování stovek obětí nedávného zemětřesení v Turecku, nyní se svou manželkou a čtyřmi syny bydlí v opuštěném autobuse na hřbitově ve městě Iskenderun. S životem mezi hroby si prý poradí, větším problémem jsou však hluboké šrámy na duši, které ho trápí kvůli vysokým počtům pochovaných lidí za tak krátkou dobu.

ČTĚTE TAKÉ: Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

Šestačtyřicetiletý muž pracuje na hřbitově již šest let. Běžně pohřbíval kolem pěti těl denně. Již první noc po tragédii však musel k věčnému spánku ukládat lidí dvanáct. Následně začaly denní počty příchozích těl stoupat ještě rapidněji. Během deseti dnů od katastrofy se Dogru postaral o celkem 1 210 pohřbů. Bývalý řezník přirovnal pohled na lidi, kteří nesou své mrtvé na hřbitov, k osobám, které nesou jehňata jako obětní dary na muslimský svátek Eid Al-Adha. „Jako řezník jsem viděl, jak lidé přinášejí jehňata v náručí, aby je obětovali. Když jsem viděl, jak nyní nosí své děti a partnery, velmi mě to zasáhlo,“ řekl stanici Aljazeera.

Pracoval ve dne i v noci

Vzhledem k velkému počtu zemřelých se Ali musel vybavit i těžkou technikou pro kopání hrobů. „Chtěl jsem jednu jedinou věc, a to pracovat ve dne i v noci, abych svou práci dokončil. Nechtěl jsem, aby lidé přišli a řekli, že těla nebyla pohřbena,“ uvedl. Zdůraznil také, že na hřbitově nejsou žádné masové hroby. Společně leží pouze děti a rodiče, kteří si navzájem zemřeli v náručí. „Ani smrt nemohla oddělit dítě od matky a otce, tak proč bych to měl dělat já?“ dodal.

Ničivá zemětřesení z minulého měsíce v Turecku a Sýrii si vyžádala více než 54 tisíc životů. Miliony lidí se navíc ocitly bez střechy nad hlavou. Přeživší se nyní ukrývají ve stanech, kontejnerových domech nebo dokonce i ve vlakových vagonech.

Tagy: