Zemřel bývalý majitel kladenské Poldovky Stehlík. Byl u dostavby lidického památníku

Architekt a bývalý částečný majitel ocelářského gigantu Poldi Vladimír Stehlík zemřel, bylo mu 79 let. „Otec zemřel 9. února po dlouhé nemoci,“ sdělil smutnou zprávu redakci CNN Prima NEWS jeho syn Marko. Poslední rozloučení se bude konat už v úterý na pražských Vinohradských hřbitovech.

„Nemocný byl již od konce devadesátých let, po naší kriminalizaci v kauze Poldi. Ta je známá, ale její konec z roku 2018 už není. Dopadla tak, že jsme způsobili škodu 595 tisíc korun, to ostatní nebyl trestný čin,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Marko Stehlík. „Mezitím vyšel přístupový protokol o vstupu do Evropské unie, ve kterém jsme se v podstatě zavázali, že zlikvidujeme kladenské hutě,“ doplnil. „Omlouvám se, nemám k tomu už co dodat. Táta mi neumírá každý den,“ uzavřel architektův syn.

K TÉMATU: Poslední rozloučení s Naďou Urbánkovou. Byl jsem její nejvěrnější fanoušek, prozradil Voříšek

Vladimír Stehlík byl známý architekt, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou, podílel se na rekonstrukci 220 historických objektů, a to včetně dostavby lidického památníku. Byl také expertem ministerstva školství v zahraničí. Letos oslavil 79. narozeniny.

Do kladenských hutí se dostal v roce 1993, kdy výroba stála a vláda rychle společnost zprivatizovala. Stehlíkova firma Bohemia Art zvítězila v obálkové soutěži, když za 66 procent akcií nabídla 1,75 miliardy korun. Všechny peníze však nikdy nezaplatila. Výsledkem byl nakonec Stehlíkův odchod, části holdingu se postupně dostaly do konkurzu a zastavily výrobu. Případem se zabýval soud.

Soudní proces

V čele Poldi byl Stehlík v letech 1993 až 1996, podnik chtěl znovu rozjet, ale neúspěšně. Následovalo vyhlašování konkurzů a zastavení výroby části holdingu. Policisté obvinili Stehlíka spolu se synem Markem a Lubošem Pejpou. Důvodem bylo neodvedení desítek milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Podle obžaloby místo toho peníze použili pro podnikatelské nebo osobní aktivity. Další bod obžaloby Stehlíka vinil z toho, že poskytoval firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. V těchto bodech byl Stehlík o řadu let později zproštěn obžaloby.

Další kauza, kde šlo o více než 100 milionů korun, se týkala údajně neoprávněného převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel. V roce 2018 uznal soud Stehlíka vinným, avšak trest mu neuložil, protože na případ dopadla amnestie. Soud se kauzou zabýval proto, že Stehlík trval na projednání obžaloby.

Stehlík také zkoušel vstoupit do politiky. V Kladně v roce 1996 kandidoval jako nezávislý do Senátu. V roce 2002 vedl Stranu za životní jistoty (SŽJ) na Kladensku pro volby do Poslanecké sněmovny. O 12 let později neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu.

Tagy:
smrt pohřeb soud úmrtí Praha Poldi Vinohradský hřbitov Kladno Vinohradské hřbitovy