Zemřel rokenrolový kytarový bůh, podlehl zákeřné nemoci. Ovlivnil Harrisona nebo Springsteena

Hudební svět zasáhla smutná zpráva. Duane Eddy, průkopnický kytarista, který ovlivnil George Harrisona, Bruce Springsteena a nespočet dalších hudebníků, podlehl rakovině. Bylo mu 86 let. Informoval o tom web ABC News. Zpěvák John Fogerty ho označil za rokenrolového kytarového boha.

Kytarista Duane Eddy zemřel na rakovinu v úterý v nemocnici Williamson Health ve Franklinu ve státě Tennessee. Web ABC News o tom informovala jeho manželka Deed Abbateová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NobodyListen je posedlý dříč, říká Kretík. A proč Calin a Viktor Sheen nepotřebují reklamu?

Eddy vytvořil jedinečný zvuk založený na předpokladu, že basové struny kytary znějí na nahrávkách lépe než ty vysoké. „Měl jsem charakteristický zvuk, který lidé poznali, a toho jsem se v podstatě držel. V žádném případě nepatřím k nejlepším technickým hráčům, jen jsem se nejlépe prodával,“ řekl v rozhovoru v roce 1986. „Spousta kluků je s kytarou zručnější než já. Hodně z toho je nad moje síly. Ale něco z toho není to, co bych chtěl z kytary slyšet,“ dodal.

Eddy nahrál více než 50 alb, přičemž některá z nich vyšla v reedicích. Po celém světě se prodalo více  než 100 milionů jeho desek. Od osmdesátých let už příliš nehrál.

Narodil se v Corningu ve státě New York a vyrůstal ve Phoenixu, kde v pěti letech začal hrát na kytaru. V roce 1958 podepsal smlouvu s Jamie Records z Filadelfie. Brzy následoval hit Rebel Rouser, který ho proslavil. Jeho dalšími známými skladbami jsou Peter Gunn a Because They're Young. Čtyři jeho písně byly použity v počítačové hře Mafia II. V roce 1994 byl uveden do Rokenrolové síně slávy.

Jeho fanoušky byli Paul McCartney a George Harrison, s oběma po jejich konci v Beatles nahrával. Eddy ovlivnil řadu rockových kytaristů, včetně Jimiho Hendrixe a Bruce Springsteena, informuje web New York Times. „Duane Eddy byl frontmanem, prvním rokenrolovým kytarovým bohem,“ cituje web Rhino Records Johna Fogertyho, zpěváka a kytaristu skupiny Creedence Clearwater Revival.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zázrak medicíny? Žena dostala prasečí orgány a umělé srdce. Hazard s pandemií, varují experti