Zemřel první kyborg na světě. Postihla ho devastující nemoc, chtěl se změnit v robota

Britskému vědci Peteru Scottu-Morganovi lékaři diagnostikovali v roce 2017 velmi vzácnou a vážnou nemoc motorického neuronu. Muž se ale nechtěl se svým osudem smířit, a proto se rozhodl proměnit v kyborga, kterému budou v obstarávání životních funkcí pomáhat stroje. Za tímto cílem podstoupil sérii nebezpečných operací. Po urputném boji s nemocí nyní 64letý Brit zemřel.

Nemoc motorického neuronu patří mezi nejvážnější choroby, jaké mohou člověka – nejčastěji kolem 60. roku života – potkat. Nemoc ochromuje svaly v celém těle, hlasivky i motoriku. Pacienti nezvládají správně artikulovat, mají velké problémy s chůzí a stěží odemykají klíčem dveře.

Choroba postihla v roce 2017 i britského vědce Scotta-Morgana. Rozhodl se ale vzepřít osudu. Tehdy řekl, že chce zjistit, co všechno věda dokáže, a rozhodl se ve snaze prodloužení života provázat své tělo s robotickými součástkami.

Z člověka kyborgem

Tím započala jeho trnitá pouť plná složitých operací, díky kterým chtěl za pomoci umělé inteligence udržet své tělo v chodu a změnit se tak v prvního kyborga na světě. Lékaři mu například operovali obličej, aby mohl jeho nemocí ochromenou mimiku řídit stroj. Mimoto Brit podstoupil laserovou operaci očí, díky speciální technologii mohl následně ovládat počítače pouze zrakem.

Lékaři mu rovněž zavedli do břicha krmící trubici a katetr. Odborníci mu při operacích navíc odstranili hrtan, aby jeho sliny neproudily do plic. Podobně jako Stephen Hawking pak komunikoval s okolím pomocí speciálního hlasového syntezátoru. Jeho proces transformace v kyborga byl ukončen v roce 2019.

Odvážný Brit nakonec boj se zákeřnou nemocí prohrál. Rodina zemřelého o úmrtí Scotta-Morgana informovala na Twitteru: „Všem úžasným a rebelujícím podporovatelům Petera: Se zlomeným srdcem vám dáváme na vědomí, že Peter odešel v pokoji v blízkosti své rodiny a nejbližších.“ Informoval o tom web Daily Mail.

Tagy: