Už žádné „ová“. Ženy mohou nově žádat příjmení v mužském tvaru, jazykovědcům se to nelíbí

Novomanželé podepisují svatební dokumenty

Počínaje 1. lednem 2022 si mohou Češky nechat zapsat své příjmení v mužském tvaru, tedy bez tradiční přípony -ová. Novelu zákona vloni stvrdil svým podpisem prezident Miloš Zeman. Nyní je možné si zažádat o zapsání nepřechýleného příjmení bez jakýchkoliv dalších podmínek. Některé jazykovědce ale tahle novinka podráždila. Podle nich má přechylování v češtině svou nezastupitelnou funkci.

Možnost žádat o oficiální uvádění příjmení bez přípony - ová měly dosud jen cizinky, české občanky s trvalým pobytem v cizině nebo ženy, jejichž manžel je cizinec. Stejnou možnost nepřechylování svého příjmení měly i české občanky, které mají jinou než českou národnost.

Parlament na návrh někdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) tyto podmínky vloni zrušil v novele zákona o matrikách, která je součástí souboru změn k novému zákonu o občanských průkazech. Změnu v legislativě následně podepsal prezident Zeman.

Válková krok tehdy obhajovala slovy, že vzrůstá zájem žen zvolit si nepřechýlené příjmení, čemuž stávající právní úprava brání a vytváří nerovné postavení. Například: Češka trvale žijící na území Slovenska si může nechat příjmení v matriční knize zapsat v mužském tvaru, kdežto Češka s trvalým pobytem na českém území tak učinit nemůže.

Zmatky v komunikaci

Lingvisté a jazykovědci už minulý rok ale dali najevo, že novele příliš nefandí. Změna v tradici přechylování ženských příjmení by podle nich mohlo způsobit zmatky v komunikaci, jelikož na ni jazyková struktura češtiny není stavěná.

„Budeme-li mluvit o někom jako Novák nebo Černý nebo jakkoliv, budeme mít problém potom poznat, zda se jedná o ženu či o muže,“ upozornil například jazykovědec Karel Oliva, který patřil k výraznějším kritikům změny.

„Systémově na to jazyk není úplně dobře stavěný. Teprve když si ženy vezmou nepřechýlené příjmení, zjistí, že je problém se skloňováním,“ uvedl zase Martin Prokeš, ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie Věd ČR.

V současnosti se zdá, že nově získané možnosti využije jen malá část žen. „Nechala bych si to. V rámci Česka jsme takové odlišení od ostatních národností,“ uvedla jedna z respondentek ankety CNN Prima NEWS. „Přijde mi přirozené mít rozlišená pánská a dámská příjmení,“ sdělila další dotázaná.

Tagy: