Židé jako dobytek na jatkách. Vegani zneuctili památku obětí holokaustu

Spolek Zvířata nejíme šokoval na svém facebookovém profilu netradiční připomínkou Mezinárodního dne památky obětí holokaustu. Na několika kolážích přirovnal smrt šesti milionů Židů během druhé světové války k porážce jatečních zvířat. Předseda Federace židovských obcí v České republice tento počin ostře odsoudil.

Do konce května 1945 bylo Němci a jejich spolupracovníky zavražděno přes 6 milionů lidí. Jen v České republice bylo dle Českého statistického úřadu za rok 2020 zabito na jatkách necelých 130 milionů zvířat. Takové prohlášení se objevilo ve středu 27. ledna na facebookovém profilu spolku Zvířata nejíme. Tedy v den, kdy si svět připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Následuje několik dalších koláží, kde jsou oběti holokaustu přirovnávány k jatečním zvířatům. „Oběti holokaustu byly transportovány ze svých domovů do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů, zotročovány těžkou prací, mučeny a sužovány hladem a nemocemi bez jakékoli péče. Nakonec nalezly smrt,“ stojí na jednom z obrázků a hned na dalším je „pojednání“ o zneužívaných zvířatech.

Rád bych odpověděl mailem

Nechybí ani odkaz na plynové komory. „Plynové komory se používají dodnes. Například na jatkách v Plané nad Lužnicí přidusí plynem 2 000 prasat denně,“ uvádí spolek Zvířata nejíme. „Je to znevažování památky obětí holokaustu a porovnávání něčeho, co se vůbec nedá srovnat. Takovéto projevy odsuzujeme,“ řekl CNN Prima NEWS předseda Federace židovských obcí v České republice Petr Papoušek.

Ještě ostřeji se vyjádřil badatel a spisovatel Jiří Padevět. „Srovnávat cokoliv s holokaustem, snad s výjimkou hladomoru, vyvolaného cíleně Stalinem na Ukrajině, nebo s řáděním Rudých Khmerů, svědčí nejen o nedostatku argumentů, ale především o naprosté absenci empatie, vkusu a totální neznalosti nedávné historie,“ uvedl.

Redakce CNN Prima NEWS rovněž kontaktovala samotný spolek, ten se ale odmítl k věci po telefonu vyjádřit. „Rád bych to napsal mailem, jestli bychom mohli,“ uvedl zástupce spolku. V následné zprávě pak člen výkonného týmu spolku Lukáš Vincour napsal: „V žádném případě neznevažujeme lidské oběti a hrůzy, které se za druhé světové války odehrávaly. Chceme příspěvkem upozornit na to, že čím si zvířata v dnešní době prochází, je také otřesné. Jsme proti holokaustu i veškerým formám útlaku a zneužívání jakýchkoliv bytostí. Proto vyjadřujeme smutek nad všemi lidskými i zvířecími oběťmi.“

Naprostí idioti

Spolek Zvířata nejíme o sobě tvrdí, že aktivně bojuje za osvobození zvířat z područí člověka. „Všemi našimi činnostmi se snažíme zvýšit povědomí o každodenním utrpení nevinných bytostí degradovaných na zboží,“ stojí na stránkách organizace.

Ze stanov spolku, které jsou veřejně dostupné, vyplývá, že organizace byla založena koncem srpna 2018 a má čtyři členy výkonného týmu. Michaelu Vincourovou, Lukáše Vincoura, Lucii Markovou a Nelu Bartoníčkovou. Spolek sídlí ve středočeské obci Veliká Ves.

Pod facebookovým postem se objevila už téměř tisícovka vesměs odsuzujících komentářů. „Hlavním důvodem neúspěchu jakkoli šlechetných záměrů na ochranu zvířat je to, že se o jejich práva zasazují naprostí idioti,“ naspala například uživatelka Eliška Kadlecová.

Tagy:
druhá světová válka genocida holokaust Ukrajina CNN Prima NEWS Český statistický úřad Židé Josif Stalin Jiří Padevět Česko Mezinárodní den památky obětí holokaustu vegani Druhá světová válka Lukáš Vincour Petr Papoušek