Puntičkář i gentleman, vzpomínají na zesnulého Zikmunda blízcí. Pohřben chtěl být netradičně

Vernisáž výstavy fotografií z cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda po Iráku v roce 1960 se konala 8. dubna 2011 v Senátu. Zúčastnili se jí mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch, předseda iráckého parlamentu Usáma Nudžajfí a cestovatel Miroslav Zikmund (na snímku).

Zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund

Byl to neuvěřitelný puntičkář, se kterým se dal probírat vesmír i ženy. I tak na cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve středu ve věku 102 let zemřel, vzpomínají cestovatelé a jeho blízcí. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS na legendu zavzpomínal cestovatelé Leoš Šimánek a Rudolf Švaříček i spisovatel Josef Holcman.

„Přesto, že byl Miroslav v pokročilém věku, všichni jsme věřili, že se s ním budeme ještě setkávat. Byl neskutečnou osobností, budu si ho nekonečně vážit,“ reagoval na smutnou událost cestovatel Švaříček. Společně trávili intenzivní čas ve zlínské vile, kde Zikmund žil.

„Byly to životní a silné chvíle, spousta legrace, vypili jsme spolu spoustu slivovice i hektolitry vína. Filozofovali jsme nad ženami i planetami. Jednou mě vzal na zahradě na jedno místo a řekl, že by tam jednou chtěl zůstat. To mě zaskočilo,“ popsal Švaříček. To se však později změnilo – jak, to cestovatel nespecifikoval.

Úmrtí Zikmunda zasáhlo i cestovatele Šimánka. „Chtěl jsem mu popřát, nevyšlo mi to, moc mě to mrzí. Mohli jsme si povídat o společných cestách. Byl jsem jeho veliký fanda. Když jsem byl kluk, vystál jsem si fronty na jeho knihy. Miloval jsem je,“ svěřil se Šimánek. Zavzpomínal, že ho Miroslav Zikmund naučil k autogramům psát i datum a místo. „On si na tom velice potrpěl,“ potvrdil Zikmundův perfekcionismus.

Ve vysílání CNN Prima NEWS na Zikmunda zavzpomínal i spisovatel Josef Holcman. „Uměl pěkně popisovat vše kolem sebe. 32 let let jsem sledoval, jaký je někdy až puntičkář. Byl přesný ve vyjadřování, zápiscích i archivu. Když Mirek nemohl cestovat, říkal, jak je i cestování po Slovácku objevné,“ vyprávěl Holcman.

Zikmund za ním dorazil na krojové slavnosti. „Řekl mi: ‚Jožko, nevěřil bys, jak jsou ty vaše tradice podobné zvykům primitivních národů.‘ To bych se mohl urazit, ale on věděl, že to pochopím,“ sdělil dále spisovatel.

K reakcím se přidali i další, a to mimo jiné i prostřednictvím sociálních sítí. „Za přátelství se prý neděkuje, tedy Mirku, budu s láskou a vděčností vzpomínat na vše, co jsme společně i s Petrem Horkým a Vladimírem Krocem za těch 25 let prožili. Měli jsme to štěstí se rozloučit a vše si doříct,“ uvedl Miroslav Náplava, který s Petrem Horkým pořádá ve Zlíně festival cestování.

Díky za vaši ohleduplnost

Vzpomněl také na Zikmundova slova po úmrtí jeho nejbližšího přítele Hanzelky: „Napsal jste tehdy, že byl tak ohleduplný, že počkal na den po vašich narozeninách. Teď díky za vaši gentlemanskou ohleduplnost, že jste počkal, až Petr Horký ráno odletí do Antarktidy na expedici svého života. Vím, jste tam někde s ním, stejně jako se mnou na palubě expediční lodi, o které jsem vám ještě před pár dny vyprávěl. Vše je tak, jak má být. Sbohem, příteli,“ napsal Náplava.

Novým majitelem zlínské vily, ve které Zikmund žil téměř 70 let, se na začátku letošního roku stal místní podnikatel a prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura. Zikmund mu vilu ke koupi nabídl, Vančura nabídku přijal a stal se předsedou Nadačního fondu Zikmundova vila, který se o objekt stará. V domě jsou také tisíce knih a stovky předmětů z cest. Budova by měla po rekonstrukci zůstat v co nejvěrnější podobě té, v jaké ji cestovatel obýval. Veřejnosti by mělo sloužit zejména zamýšlené návštěvnické centrum v nevyužívaném suterénu.

Tagy: